Naslovna Najnovije Daj 15.000 KM i dobićeš posao u “Elektroprenosu BiH”

Daj 15.000 KM i dobićeš posao u “Elektroprenosu BiH”

0

U Okružnom sudu u Banjaluci 21. februara počeće suđenje nekadašnjem izvršnom direktoru za kadrovske poslove i članu Uprave “Elektroprenosa BiH” ad Banjaluka Vinku Đuragiću, te Želimiru Rokviću i Daliboru Simiću po optužnici za trgovinu utjecajem u predmetu “Napon”!Republiko javno tužilaštvo RS Đuragića i ostali tereti da su od jedne osobe iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli u “Elektroprijenosu BiH”.

optužnici se navodi da je 12. listopada 2020. godine “Elektroprijenos BiH” objavio natječaj za zasnivanje radnog odnosa za više radnika. Đuragić se nakon toga, kao službeno lice, krajem listopada 2020. godine sastao s Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu da korištenje svog službenog položaja posreduje u zapošljavanju prijavljenih kandidata.

Objavili natječaj za posao, pa od kandidata tražili novac

“Želimiru Rokviću je predao spisak sa imenima i prezimenima i brojevima telefona svih prijavljenih kandidata i podatke o radnim mjestima na kojima su se konkurirali, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za kandidate sa srednjom stručnom spremom”, navodi se. u optužnici.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, kako bi ih Đuragić svojim utjecajem “pogurao” da prođu na natječaj.

“Da bi Đuragiću pribavio novac Rokvić je spisak predao Daliboru Simiću, također zaposlenom u “Elektroprijenosu BiH”, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao novac za posredovanje u zapošljavanju”, piše u optužnici.

Saizvršioci podigli cijenu kako bi se “ugradili”Međutim, kako bi se “ugradili” u cijeli posao Rokvić i Simić su podigli cifru na iznos između 13.000 KM i 15.000 KM, u zavisnosti od stručne spreme kandidata, a razliku su, u skladu s dogovorom. , trebali odgovoriti na “ravne časti”. U tu svrhu su nabavili mobilne telefone i pozvali jednu osobu sa spiska, koja se javila na konkurs za prijem na radno mjesto „Monter za RP“, mjesto rada TJ Doboj, Operativno područje Tuzla.

“Simić je pozvao kandidata i predstavio mu se kao “Željko ispred komisije za prijem u radni odnos”. Kada mu je saopštio sve njegove podatke i mjesto za koje je konkurs od kandidata zahtijevao 15.000 KM, kako bi posredovao da odgovorni u “Elektroprijenosu BiH” donesu odluku o njegovom zapošljavanju”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Simić kandidatu poručio da mora da se odluči “najkasnije do sutra”. Kandidat je 16. decembra Simiću poslao SMS u kojem je naveo “Donio sam odluku… Pristajem”.

Zakon ćutanja

“Simić ga je pozvao i rekao mu da upiše broj telefona i da će ga korisnika tog broja nazvati da se sastane. Sutradan kandidat pozvao je Rokvića i predstavio mu se kao “Željo”. Rekao mu je da je dobio broj od izvjesnog Dalibora i da ga zove u vezi sa njegovim zapošljavanjem u “Elektroprenosu BiH” ad Banjaluka. Naglasio mu je da o tome nikome ništa ne smije govoriti, da sve treba biti diskretno i da su “oni svi” iz Elektroprijenosa”, dodaje se u optužnici.

Sastali su se u tržnom centru u Banjaluci 18. decembra. Rokvić je tada predočio kandidatu da je zaposlen u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, navodeći da ima kontakte sa trojicom odgovornih osoba u “Elektroprijenosu BiH” i tražio je 15.000 KM kako bi kod tih ljudi posredovao u njegovom zapošljavanju. Pojasnio je da bi novac predao tim ljudima, a da bi on za tu uslugu bio “nagrađen”.

Prijeti im do pet godina zatvora

“Kandidat je novac trebao predati Rokviću nakon što bude primljen u radni odnos. Do predaje novca nije došlo jer je kandidat cijeli slučaj prijavio policiji”, navodi se u optužnici.

Tri dana kasnije izvedena je akcija “Napon” u kojoj su Đuragić i ostali uhapšeni. Ukoliko im se dokaže krivica, optuženima prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora.

(Banjaluka.com

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube