Naslovna Izdvajamo Dan Republike i Odbrana Miloradova. ATV zaštitnik moćnih i bogatih!

Dan Republike i Odbrana Miloradova. ATV zaštitnik moćnih i bogatih!

0

Danas u 21. vijeku, poraz je demokratije da nema argumenata pravde, zakona, već argument sile. Veliki misle da mogu sve i mogu mnogo, ali ne mogu sve

Ovo je, nakon što je povodom Božića primio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izjavio Vladika banjalučki Jefrem. Jefrem ovakvom izjavom nije, kao što nije nikada do sada, kritikovao način na koji politika Milorada Dodika upravlja Republikom Srpskom već je indirektno stao u odbranu Dodikovu a zbog objavljenih sankcija zbog umješanosti u korupciju. Njemu i još nekim pravnim i fizičkim licima.

Simbioza, ne Crkve već pojedinaca koji deset godina predstavljaju Srpsku Pravoslavnu Crkvu i vlasti obostrano je korisna za predstavnike Crkve i vlasti. Od uzajamne podrške korist ima vlast, jer ne trpi kritiku od institucije koja u srpskom narodu vijekovima uživa veliko poštovanje, ali i Crkva kojoj vlast obezbjeđuje različite vrste finansijske pomoći. Ta simbioza i nezainteresovan odnos Crkve prema urušavanju institucija, odlasku stanovništva iz zemlje, korupciji i kriminalu, degradaciji sistema vrijednosti uveliko šteti Republici Srpskoj.

Crkva nema obavezu, osim moralne, da ukaže da politike koje su na sceni uništavaju srpski narod ali nema obavezu ni da podržava pojedince koji su pod sankcijama zbog korupcije izjednačavajući ih sa srpskim narodom i Republikom Srpskom.

Država nisam ja

Milorad Dodik rekao je da Dan Republike nije Dan Milorada Dodika. Hvala Svevišnjem pa nije tako. Međutim sve oko Dana Republike liči na promociju aktuelnog režima, na orvelovske scene svečanosti u kojima se veliča sistem na vlasti, u kojima se Republika poistovjećuje sa vladajućom elitom. Dani su to u kojima se gura glava u pijesak, u kojima “intelektualci” govore o veličini Republike dok oni koji su zaista stvarali Republiku Srpsku nemaju nikakvog razloga za slavlje kada vide u šta se Republika pretvorila. A pretvorila se umjesto u bastion srpstva u komad teritorije bez institucija, bez istinske vladavine prava, u komad teritorije kojim upravlja nekoliko porodica.

To ni pedeset specijalnih brojeva Glasa Srpske neće promijeniti.

Zbog svega toga Dan Republike je, tragično, postao Dan Podjela. Dan u kojem na Trg niko ne dolazi uistinu zbog Republike Srpske, ili zaista rijetki su tu zbog Republike. Na Trg dolaze poštovaoci režima i oni kojima je internim porukama poručeno kako da se ponašaju, u kojoj ruci da nose zastavice i u kojem trenutku i kako njima da mašu. Na Trg dolaze oni koji od Republike Srpske imaju tendere, ugovore, koji se kunu u srpstvo dok gule ionako oguljenu Republiku, vjernici sa kupljenim diplomama sa milionima u džepovima, ukratko oni koji svoj uspjeh mogu da zahvale Srpskoj. Možda bi bilo prikladno reći da se u Srpsku najviše kunu njeni najveći neprijatelji i izdajnici. Oni koji najbrže doprinose njenoj propasti.

Na Trg ne dolaze oni koji smatraju da je Dan Republike privatizovan, otuđen od naroda i koji smatraju da je pretvoren u demonstraciju samoljubljivosti vladajuće elite. Za ovakvu podjelu zaslužan je režim na čelu sa Miloradom Dodikom ali nije on jedini krivac. Krivi su svi koji godinama guraju glavu u pijesak, pišu nekritički, veličaju proslave i svečanosti ne pitajući zašto Republika Srpska propada i zašto ljudi odlaze.

ATV zaštitnik bogatih i moćnih

Novinari treba da propituju poteze vlasti, onih najboljih i onih najgorih. Novinari treba da budu portparoli javnosti i da budu na strani sistema vrijednosti, da budu na strani slabijih, na strani manjine koja je ugnjetavana po bilo kojem osnovu. U krajnjem slučaju da istinito i kritički izvještavaju o stvarima koje su od javnog interesa, ne od interesa javnosti.

Banjalučka Alternativna televizija, koja se našla na udaru sankcija zbog veza sa Miloradom Dodikom, medijski je zaštitnik moćnih i bogatih u Republici Srpskoj. Na toj televiziji ne rade novinari, iako su neki od njih nekada davno možda to i bili, već promoteri vladajuće politike. Ništa protivzakonito jer nebiti novinar nije uvreda. Samo treba da stvari postavimo na mjesto kada govorimo o odbrani medijskih sloboda u Republici Srpskoj. Medijske slobode ne mogu da predstavljaju mediji koji godinama napadaju medije i novinare koji nisu po volji njihovih gazda.

Srećan vam Dan Republike! Samo onima koji su je zaista stvarali i koji su živjeli i umirali za nju. Onima koji žive od Republike Srpske nema se šta čestitati. Osim na veličanstvenom umijeću manipulacije.

GERILA info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: