Naslovna Najnovije Danas sastanak vladajuće koalicije, „cure“ imena budućih ministara u Vladi RS

Danas sastanak vladajuće koalicije, „cure“ imena budućih ministara u Vladi RS

0

U Banjaluci će danas biti održan sastanak partija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.Sastanak će biti održan u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a u 13.00 časova, najavljeno je iz SNSD-a.

 Prema najavama lidera Socijalističke partije Petra Đokića rekao je da će članice koalicije na sastanku razmatrati personalna rješenja za novu Vladu i raspored partija u budućem sistemu vlasti.

Pretpostavlja se da će sastanku prosustvovati lideri stranaka koji su potpisali koalicioni sporazum 11.oktobra, ali još uvijek nije jasno d ali će poziv za učešće u budućoj vlasti dobiti i partije koje nisu zvanično dio koalicije ali su nakon izbora promijenili kurs svoje politike. Prije svega misli se na partije DNS Nenada Nešića i SPS Gorana Selaka.

Ipak u javnost već figuriraju neka imena kao kandidata za buduće ministre u vladi, koja bi, kako je najavio Milorad Dodik, trebalo da ima mandat od dvije umjesto četiri godine.

Mandatar za sastav nove Vlade, potvrđeno je, biće Radovan Višković. Najizgledniji kandidat za ministra unutrašnjih poslova, prema nezvaničnim informacijama BUKE, trebalo bi da bude Siniša Karan, koji je aktuelni generalni sekretar Vlade Republike Srpske.

Inače u javnosti se ranije spekulisalo da bi poziciju ministra pravde u Vladi Republike Srpske treba preuzeti sadašnji savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, međutim prema informacijam ATV-a na tu bi poziciju mogao doći Dobjlija Miloš BUkejlović.

Kako saznajemo, promjene će zadesiti i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Umjesto Alena Šeranića, koji bi trebao biti novi Ministar omladine, porodice i sporta, najizgledniji kandidat za ovu funkciju bila je Snježana Novaković Bursać, međutim nisu svi saglasni sa njenim imenovanjem.

Srebrenka Golić najvjerovatnije ostaje u budućoj Vladi Republike Srpske, i to na istoj ministarskoj poziciji, dok će Anton Kasipović preuzeti resor prosvjete.

Za sada nije jasno ko će od političara iz drugih političkih partija vladajuće koalicije dobiti ministarsku fotelju.

Petar Đokić spominje se kao budući Predsjednik Narodne skupštine RS, ali se zna da će Socijalistima pripasti dvije ministarske pozicije, dok će DEMOS-u i Narodnoj partiji Darka Banjaca pripasti jedna ministarska fotelja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube