Naslovna Najnovije Detalji optužnice protiv Branka Bjelajca: Tužilac prevaranta spasio od zatvora

Detalji optužnice protiv Branka Bjelajca: Tužilac prevaranta spasio od zatvora

0
Tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Branko Bjelajac optužen je da je zloupotrebom položaja omogućio Adisu Dediću, osuđenom za prevaru, da izbjegne odlazak u zatvor i plaćanje 3.732 marke odštete osobi koju je prevario.

Optužnicu protiv Bjelajca, koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, podiglo je Republičko tužilaštvo i potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Terete ga da od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine u Banjaluci, obavljajući funkciju tužioca, nije izvršio službenu dužnost u predmetu u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine.

Prema optužnici, Bjelajac nije postupio po prijedlogu advokata oštećenog K. S. da opozove uslovnu kaznu Dediću jer nije isplatio dosuđenu odštetu.

Na taj način, stoji u optužnici, tužilac je omogućio da Dedić oštećenoj osobi ne isplati odštetu, kao i da izbjegne izdržavanje kazne iako je prekršio uslov iz pravosnažne presude.

Dedić je zbog prevare K. S. osuđen na pola godine uslovnog zatvora, a tom presudom bilo je određeno da se kazna neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne ponovi krivično djelo i ako u roku od šest mjeseci nakon pravosnažnosti presude licu K. S. plati 3.732 marke odštete.

Nakon što Dedić nije ispunio svoju obavezu isplate odštete, advokat oštećenog K. S. banjalučkom Okružnom tužilaštvu je 4. marta 2015. godine podnio zahtjev za opozivanje uslovne kazne Dediću.

Postupajući tužilac Bjelajac nije preduzeo nijednu procesnu radnju po pisanom prijedlogu advokata, te u zakonskom roku nije predložio nadležnom sudu pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude Dediću.

Bio je svjestan da će zbog njegovog nepostupanja proteći zakonski rokovi za opozivanje uslovne osude i da će zbog toga za oštećenog K. S. nastupiti šteta od 3.732 KM, kao i da osuđeni Dedić neće otići na izdržavanje kazne zatvora utvrđene presudom  stoji u optužnici.

Navodi se da je tužilac Bjelajac, pod izgovorom da neće utjerivati dugove, tek 26. februara 2018. godine podnio zahtjev za opozivanje uslovne osude Dediću, iako, je znao da je rok za to prošao.

Zbog toga je Osnovni sud u Banjaluci obustavio opozivanje uslovne osude Dediću pa je on tako izbjegao odlazak u zatvor i plaćanje odštete.

Nakon potvrđivanja optužnice, nije poznato da li je tužilac Bjelajac suspendovan. U Okružnom tužilaštvu, gdje je on zaposlen, kazali su da ne mogu komentarisati optužnicu.

Protiv tužioca Bjelajca, Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kako su nam rekli u ovoj instituciji, pokrenula je postupak privremenog udaljenja s dužnosti tužioca do okončanja krivičnog postupka.

RANIJE OPTUŽBE

Tužilac Branko Bjelajac i ranije sumnjičen za loš rad, a njega je Banjalučanka Zlata Šećerbegović prijavila za nesavjestan rad jer je skoro pet godina u ladici držao njenu prijavu protiv bivšeg supruga zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije za maloljetno dijete po pravosnažnoj presudi.

Bjelajac je zatim tu njenu prijavu odbacio, a tek nakon što je usvojena žalba Šećerbegovićeve i to nakon tri godine od prijave, Bjelajac je podigao optužnicu protiv njenog bivšeg supruga za izbjegavanje izdržavanja.

Republičko tužilaštvo je kasnije donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Bjelajca, po prijavi Šećerbegovićeve.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube