Naslovna Politika Dio poreza na dobit vratiti lokalnim zajednicama

Dio poreza na dobit vratiti lokalnim zajednicama

Radović je kazao da je na osnovu poreza na dobit u prošloj godini Vlada RS prikupila nekih 180 miliona КM i kad bi se od tog iznosa lokanim zajednicama vratilo 10% ili 18 miliona, to bi za njih bila značajna sredstva koja bi mogli da iskoriste za razvoj. 

– Dio poreza na dobit Vlada RS treba da vrati u budžete opština jer su upravo lokalne samouprave zaslužne za privlačenje brojnih invesiticija stvaranjem pozitivnog poslovnog ambijenta – istakao je danas poslanik Milan Radović tokom diskusije o Nacrtu zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Radović, koji je  i zamjenik predsjednika SDS-a, je kazao da je na osnovu poreza na dobit u prošloj godini Vlada RS prikupila nekih 180 miliona КM i kad bi se od tog iznosa lokanim zajednicama vratilo 10% ili 18 miliona, to bi za njih bila značajna sredstva koja bi mogli da iskoriste za razvoj.

„Jednim centralističkim pristupom kada su u pitanju investicije, Vlada RS pokušava da potpuno kontroliše lokalne samouprave što svakako nije dobro“, kazao je Radović.

Zamjenik predsjednika SDS je naglasio da je u poslednjih 10 godina Vlada RS predlagala mnogo strategija razvoja ali da su učinci tih strategija bili veoma mali.

„Važan nosilac razvoja svakako treba da budu i javna preduzeća jer je njihovo uspješno poslovanje na teritoriji neke opštine važno za tu lokalnu samoupravu. Кonkretno Buk Bijela i Gornji Horizonti, projekti u čiji razvoj treba da bude uloženo oko 300 miliona КM investicija. Nažalost, Vlada RS je svojim poslednjim zaduženjem dugoročno prilično zakočila mogućnost investicija i time usporila razvoj Republike Srpske“, kazao je Radović.

Kako je tekla rasprava u NSRS pogledajte u video prilogu BN TV:

(BN)