Naslovna Republika Srpska Prijedor Direktorka škole u Prijedoru sebe zaposlila i kao psihologa u istoj školi...

Direktorka škole u Prijedoru sebe zaposlila i kao psihologa u istoj školi (FOTO)

0
Što je u normalnim državama Evrope, pa čak i našeg okruženja praktično nemoguće, u Republici Srpskoj je realnost, pa je tako naše građanstvo naviklo na mnogo toga što na prvu izgleda gotovo nezamislivo, od raznoraznih namještanja poslova i basnoslovnih cifara koje Srpska plaća na kojekakvim namještenim tenderima, do sumnjivih konkursa koji se svakodnevno sprovode i za koje je javna tajna da se namještaju stranačkim pripadnicima. Tako smo došli u situaciju da je i za najosjetljivije društveno područje, a to je obrazovanje, „štela“ mora pronalaziti, inače ćete, bez obzira na kvalifikacije, ostati „kratkih rukava“.

Jedan veoma interesantan primjer nam dolazi iz Prijedora, grada koji je u posljednjih nekoliko godina obasut kontroverzama. Ovoga puta, u glavnoj ulozi je direktorica Javne ustanove Centar „Sunce“ Slađana Radaković.

Radakovićeva je, naime, raspisala konkurs za stručnog saradnika – psihologa na neodređeno vrijeme sa položenim stručnim ispitom za samostalan vaspitno-obrazovni rad sa iskustvom i na istom konkursu je pobijedila i zaposlila samu sebe. Pored same direktorice Radaković, na konkursu je učestvovao i Boško Adamović.

Foto Slađana Radaković konkurs

Samo testiranje i intervju je, kako možete da vidite, obavljeno 29.11.2023.u prostorijama škole i Radakovićeva je na njemu odnijela maksimalni broj bodova dovoljan za prvo mjesto na konkursu.

Iz JU Centar „Sunce“ za naš portal u pisanoj izjavi kažu da je konkursna procedura sprovedena u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, Pravilnikom o postupku za prijem u radni odnos u srednjoj školi i načinu bodovanja kriterijuma za prijem kao i Pravilnikom o proceduri prijema, kriterijuma za prijem u radni odnos i načinu bodovanja kandidata u osnovnoj školi.

„Po anonimnoj prijavi je izvršena vanredna inspekcijska kontrola za ovaj konkurs, gdje nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, niti bilo kakve neusklađnosti sa Zakonima“, poručuju iz Centra.

Telefonom smo kontaktirali i Slađanu Radaković koja nam je rekla da je čitava procedura obavljena u koordinaciji sa nedavno izabranim savjetnikom ministra energetike i rudarstva Gojkom Kličkovićem i drugim ljudima iz ministarstva prosvjete i kulture i ne krije da su u Prijedoru škole „partijski podijeljene“.

„Nakon raspada DNS-a Darko Banjac odnosno njegova partija je dobila na upravljanje veliki broj škola u našoj regiji, a do sada je ova škola čija sam ja direktorica ostala neraspodjeljena. Moj mandat vršioca dužnosti ističe 15.8. ove godine i ja sam morala nekome da se priklonim, pa sam se odlučila za SNSD“, kaže Radakovićeva koja je ujedno i odbornik u lokalnom parlamentu.

Interesantno, Radakovićeva je donedavno bila nezavisni odbornik i to sve do 27.3.2024. godine kada naprasno mijenja partijski dres i odlazi u SNSD.

Foto: SNSD Prijedor

Upit smo poslali i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske odakle su nam, takođe, poručili da u sprovedenom konkursnom procesu nema ništa sporno, iako je Slađana Radaković istovremeno i direktorica iste ustanove, međutim, naglašavaju da se njihova kontrola odnosi isključivo na konkursnu proceduru.

„Republička prosvjetna inspekcija je početkom ove godine izvršila inspekcijsku kontrolu kod subjekta JU Centar „Sunce“ Prijedor, a u vezi sa provođenjem konkursne procedure za prijem psihologa. U trenutku vršenja inspekcijske kontrole, procedura u vezi sa konkursom od 04.01.2024. godine nije još uvijek bila okončana, a u proteklim danima kod ovog organa nisu zaprimljene žalbe koje bi se odnosile na ishod konkretnog postupka“, poručuju za portal Infoveza iz Inspektorata RS.

S druge strane, Damjan Ožegović iz Transparency International-a ima suprotan stav i tvrdi da bi ovdje moglo biti riječi o svojevrsnom sukobu interesa.

„Problem je što je direktor ustanove taj koji imenuje komisiju. Komisija direktoru nakon sprovedene procedure predlaže listu uspješnih kandidata, i direktor bira najuspješnijeg sa liste. U ovoj situaciji se ne može osigurati nezavisnost komisije, ako je bira direktor koji je ujedno i kandidat, ali je prateći problem što direktor potpisuje odluku kojom bira sam sebe. Nezavisnost komisije se može dovesti u pitanje i oko samog sprovođenja procedure u koju je uključen njihov kolega ili rukovodilac, naročito u usmenom dijelu ispita“, ističe Ožegović i dodaje da zasnivanje radnog odnosa na drugom radnom mjestu u istoj ustanovi u ovom slučaju, bez obzira kada se stupa na poziciju, predstavlja klasično čuvanje radnog mjesta od strane direktora.

Nažalost, zakonodavac ne može predvidjeti sve potencijalne situacije, ali ovdje je suštinski riječ o sukobu interesa koji bi trebalo preispitati pred nadležnim javnim organima“, zaključuje Ožegović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: