30.7 C
Banja Luka

Dizel u Banjaluci 1,62 KM, ali samo za povlaštene

– Građani u Bosni i Hercegovini uzalud su se nadali da će ih vlast osloboditi akciza na gorivo, kako bi se jeftinije vozili i koliko toliko smanjili pritisak na ionako prazne novčanike.

Međutim, nemaju svi problema sa skupim gorivom.

Hrvatski, srpski i turski konzulat u Banjaluci dizel plaćaju po cijeni od 1,62 KM, što je do prije nekoliko dana bilo duplo jeftinije od goriva za stanivništvo.

Direktor “Krajinapetrola” Radovan Bajić za CAPITAL pojašnjava da je gorivo koje se sipa u automobile konzulata, ambasada i diplomatskih predstavništava, oslobođeno nameta.

“Mi nemamo ništa sa tim, to je državna odluka. Riječ je o gorivu koje je za njih uvezeno, nalazi se u posebnom rezervoaru i posebno se prodaje”, pojašnjava on.

Bajić kaže da bi i građani sipali gorivo po ovoj cijeni da su nadležni donijeli odgovarajuće odluke.

“Tolika bi bila cijena goriva za sve građane kada bi se država odrekla nameta”, zaključio je on.

Inače, po Zakonu o akcizama, njih su oslobođeni proizvodi koji se isporučuju diplomatskim i konzularnim predstavništvima i njihovom osoblju po principu reciprociteta, a na osnovu akta Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine.

Sličnu praksu imaju i druge zemlje.

Podsjećamo, političari u BiH su krenuli u ukidanje akciza na gorivo, ali kako se nisu previše žurili, došli su izbori, pa je taj proces u potpunosti obustavljen do konstituisanja nove vlasti.

(Capital Foto: Krajinapetrol)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here