Naslovna Republika Srpska Đajić daje još 150.000 KM za Kardiohirurgiju

Đajić daje još 150.000 KM za Kardiohirurgiju

0

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) na čelu sa Vladom Đajićem odlučio je da da još blizu 150.000 KM za treću fazu izgradnje Klinike za kardiohirurgiju, iako je u potpuno opremanje te Klinike već dogovoreno ulaganje gotovo 25 miliona maraka.

Podsjetimo, sa pet privatnih firmi je još 2018. godine ugovoreno opremanje Kardiohirurgije vrijedno skoro 20 miliona KM, dok je Vlada RS nedavno obećala dati još pet miliona maraka iz Budžeta takođe u iste svrhe.

Naime, kako je navedeno u Obavještenju o dodjeli ugovora UKC će firmama sa kojima je već dogovoreno opremanje klinike dati još skoro 150.000 maraka za dougovaranje dodatnih roba, kao i utvrđivanje manjkova roba u vezi sa projektom finansiranja i realizovanja završetka izgradnje i opremanja preostalog prostora u objektu Južnog krila koji je namijenjen za kardiohirurgiju.

Ovaj ugovor je dodijeljen preduzećima „GETINGE GROUP South East Europe“ iz Beograda, „GRAĐ-PROMET“ iz Doboja, te „HIT ING“, „PAROCO-B MEDICAL EQUIPMENT“ i „Health Support Services“ iz Banjaluke, kojima je ranije povjereno opremanje Klinike vrijedno 20 miliona maraka.

Kako su istakli u UKC posao je dodijeljen pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

Milioni za već završen posao

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Vlada RS je na 145. sjednici u Banjaluci usvojila Informaciju o potrebnim sredstvima za finansiranje nabavke dodatne opreme, namještaja i potrošnog materijala neophodnog za početak rada Klinike za kardiohirurgiju, iako je potpuno opremanje tog objekta već ranije dogovoreno sa pet pomenutih privatnih firmi.

„Vlada Republike Srpske je saglasna da se u Budžetu Republike Srpske za 2021. i 2022. godinu, za ove potrebe, obezbijede finansijska sredstva u iznosu od oko 5.014.000 KM sa PDV-om. Projekat Klinike za kardiohirurgiju realizuje se kao dio izgradnje i opremanja Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske“, saopšteno je tada iz Vlade.

Ulaganje od 19, 5 miliona dogovoreno 2018. godine

UKC je u junu 2018. godine raspisao nabavku kojom je tražio privatno preduzeće koje će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti dio Južnog krila za potrebe kardiohirurgije u vrijednosti od 19,5 miliona maraka sa PDV-om.

Tražio se ponuđač koji će izvesti građevinsko – zanatske radove, hidroinstalacije, mašinske instalacije, mašinske instalacije – medicinski gas, elektro – energetske radove, telekomunikacione instalacije, instalacije elektromotornog razvoda, sistem modularnih zidova operacione sale i intenzivne njege, te opremiti prostor medicinskom opremom, kancelarijskim i ostalim namještajem.

Nacrtom ugovora bilo je definisano da su u cijenu uračunati radovi, instalacija robe, edukacija osoblja, i zakonska stopa PDV-a.

U oktobru 2018. godine izabran je konzorcijum od pet privatnih preduzeća koji će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti Kardiohirurgiju, a Srpska će im to platiti u najmanje 48 mjesečnih rata.

CAPITAL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: