Naslovna Republika Srpska Đajić poručio da ako hoćete da vidite koliko je država razvijena i...

Đajić poručio da ako hoćete da vidite koliko je država razvijena i jaka trebate doći pred najjaču bolnicu

0

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da se u okviru tog centra, uz pomoć Srbije, pravi kardiohirurgija i onkologija, jer se unazad 15 godina, bilježi oko 300 odsto više pacijenata oboljelih od malignih oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će za deset godina svaki treći stanovnik planete imati neko onkološko oboljenje – rekao je Đajić za TV Hepi.

Podsjetivši da je završen novi Klinički centar po evropskim i svjetskim standardima, on je rekao da se pravi i garažni kompleks koji nema niko sa 2.200 garažnih mjesta, 80.000 kvadrata, sa pet spratova, toplotnim tunelom, liftovima.

– Ako hoćete da vidite koliko je država razvijena i jaka dođete pred najjaču bolnicu. Kad to pogledamo vidimo sada da su Srbija i Srpska veoma jake. Ja sam presrećan – rekao je Đajić, komentarišući jučerašnje otvaranje novog savremenog Kliničkog centra Srbije u Beogradu, poslije prve faze radova.

Govoreći o borbi protiv pandemije virusa korona, Đajić je rekao da može da čestita zdravstvenim radncima i Srbije i Republike Srpske na herojskom uspjehu.

– Što se nas tiče, mogu da budem više nego zadovoljan. Uspjeli smo da riješimo pandemiju na najbolji mogući način, svi pacijenti su imali smještaj i ljekara i sestru i sve lijekove. Tako da je to bilo na najvišem nivou – rekao je on.

Kada je riječ o saradnji kliničkih centara Banjaluke i Beograda, Đajić je izrazio zahvalnost zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ministru zdravlja.

– Primali su u ratu sve ranjenike, nisu pitali ništa. Mi i sada šaljemo u Srbiju najteže pacijente, mnogi ljekari iz Srbije dolaze i rade u Srpskoj, svi naši ljekari dolaze u Srbiju na edukaciju, i ja sam bio na specijalizaciji. Nikada nisu gledali da li je pacijent iz Srpske ili Srbije – rekao je Đajić.

On je dodao da je posebno velika saradnja i pomoć iz Srbije od kada je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, da su ogromne donacije i lijekova i respiratora i sanitetskih vozila i svega što je potrebno Srpskoj.

– Išli smo u susret pandemiji, pratili šta se dešava u svijetu. Prvi u BiH smo nabavili testove. Ja prvi ušao u kovid tim sa opremom da dam primjer, obučavali na vrijeme zaposlene, snabdijevali se i lijekovima i vakcinama i respiratorima – naveo je on.

Đajić je dodao da je Klinički centar Banjaluka tokom pandemije bio možda ispred svih i bivšoj Jugoslaviji u tome da je imao nehirurške intenzivne jedinice, tako da hirurgija bila sačuvana da može da radi operacije.

Osvrnuvši se na “aferu kiseonik”, Đajić je rekao da je to bila “nepotrebna i izmišljena afera od strane gradonačelnika Banjaluke, koji je želio jeftine političke poene, ali su građani na proteklim izborima u Banjaluci pokazali šta misle o tome i da ga ne žele, nego žele obrazovane i stabilne ljude”.

On je rekao da se isti kiseonik primao i prije, kao i sada.

Srpskainfo