Naslovna Najnovije Dječak može komunicirati samo s osobljem klinike

Dječak može komunicirati samo s osobljem klinike

0

Dečak ubica, koji je 3. maja ubio 9 đaka i školskog čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a dalje se nalazi pod specijalnim tretmanom u beogradskoj klinici. On nema pristup telefonu, laptopu, novinama, radiju ili televiziji, saznaje „Blic“. Ove mjere su poduzete kako bi se osiguralo da je dječak ubica potpuno izoliran, te da je omogućen neophodan prostor za psihološku analizu.

Otuđenost od vanjskog svijeta neophodna je iu kontekstu (ne)sagledavanja odjeka nezapamćenog zločina u javnosti, budući da se dečak ubica u nekoliko navrata zanimao kako je predstavljen u medijima, te izražavao uvjerenje da je „popularan“.

– Nema zahtjeva, nije pitao ni za roditelje. Njegova jedina interesovanja su kada izlazi i kakve su reakcije na njegov čin. Što se događa napolju i on očekuje da je popularan. Njegova očekivanja su bukvalno da će se okupiti ispod njegovog prozora i skandirati mu – rekao je ranije izvor “Blica”.

Pod stalnim nadzorom policije i ljekara

Kako dalje saznajemo, policija i dalje sve vrijeme osigurava dečaka ubicu kako ne bi povrijedio sebe ili nekog drugog. Izolovan je od ostalih pacijenata, a dozvoljen mu je kontakt samo s medicinskim osobljem.

– Njegovo ponašanje do sada je bilo mirno. Nije pravio incidente u bolnici, ustanovi zatvorenog tipa, u kojoj je trenutno izoliran – kaže izvor „Blica“.

Službeno s njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi, čija je svrha analiziranje strukture njegove ličnosti i psiholoških osobina. Cilj je da se duboko razumije mentalni sklop dečaka ubice i pronađe motivaciju iza njegovih zločinačkih postupaka.

Dečaka ubicu čeka serija psiholoških testova i procjena, koje uključuju različite metode analize ličnosti, kako bi se stručnjaci mogli prodreti duboko u njegov um.

Stručnjaci razrješavaju misteriju njegovog uma

Kako je „Blic“ već pisao, stručnjaci se bave razotkrivanjem misterija njegovog uma koji je bio sposoban da isplanira i sprovede monstruozni zločin.

U ovakvim slučajevima, mada je ovaj teško porediti s bilo kojim drugim, u timu za opservaciju najčešće su tri stručnjaka. „Blicov“ izvor kaže da je praksa da se provodi cela baterija veštačenja i dodatne dijagnostike, kao što je, primera radi i laički rečeno, analiza strukture centralnog nervnog sistema putem skenera. Ipak, pretpostavlja se da dečak ubica nema urođenih fizičkih anomalija. Iz pouzdanih izvora dosad smo saznali da dečak ubica ne pokazuje kajanje. Hladan je i smiren, nije tražio da kontaktira s bilo kim, niti se zanima za roditelje.

Iako se u početku navodilo da je dečak ubica natprosečno inteligentan, štaviše „genije“, stručne analize su opovrgle takve tvrdnje.

– Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odeljenju, jer je morao, primjera radi, više truda da ulaže kako bi postigao uspjeh neke od svojih žrtava, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtijevali besprekoran uspjeh. Može se reći da su ga spartanski vaspitavali – kaže izvor „Blica“.

Kao potencijalni izvor problema navode se i preveliki zahtjevi ambicioznih roditelja, jer je pored obveze u elitnoj školi išao i na brojne vannastavne aktivnosti. Govorio je strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove, pobjeđivao na gradskim takmičenjima, bio odlikaš.

Izostanak važne komponente ličnosti – superega

Na temelju dosadašnjih informacija, kako smo već pisali, stručnjaci čvrsto vjeruju da dečak ubica iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Kada dete ima pravilno razvijen superego, ono osjeća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda postavljenih od svog superega i ima potrebu da se iskupi za učinjene greške. Kod dečaka ubice ništa od toga ne postoji. Ne osjeća krivicu i, štaviše, željno iščekuje trenutak kada će biti pušten sa klinike, a pomislio je da to treba da se dogodi svakog trenutka. Ne dobija ni sedativ jer je potpuno smiren. Nisu mu potrebni!

Zbog svega navedenog, stručnjaci su izrazili veliku zabrinutost da postoji rizik ponavljanja djela.

Kakva je budućnost dečaka ubice?

Sagovornik „Blica“ kaže da dečak ubica ne može ići u zatvor jer je masakr počeo sa samo 13 godina i smatra se da nije krivično odgovoran. Ipak, može mu biti izrečena medicinska mjera liječenja u nekoj od specijaliziranih zdravstvenih ustanova.

Javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li državnih instrumenata da ga kazni na bilo kakav način. Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, kompliciran i zahtijeva ozbiljnu ljekarsku provjeru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin.

(Blic) FOTO: OLIVER BUNIĆ, PRIVATNI ALBUM / RINGIER

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube