Naslovna Najnovije Do kraja sedmice sastanak lidera, Šmit najavio reakciju ako se ne dogovore

Do kraja sedmice sastanak lidera, Šmit najavio reakciju ako se ne dogovore

0

Ako je suditi po najavama Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, do kraja ove sedmice trebali be se okupiti „vodeći političari“ i razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, a od tog sastanka kako je rekao zavisiće i njegovi potezi.

„Oni još jednom žele razgovatati o tim pitanjima. Skepsa postoji kod nekih tačaka u Republici Srskoj kod gopsodina Dodika (Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske). Oni tu ne drže korak“, rekao je Šmit za Večernji list.
Na pitanje da li postoji optimizam, Šmit je rekao da optimizam postoji i da je „zahvalan za svaku odluku koju samostalno donesu“.
Podsjećanja radi, Šmit je 19. decembra prošle godien praktično dao rok domaćim političarima da se dogovore oko izmjene Izbornog zakona kako bi se, kako je rekao, održali pošteni i fer izbori.
U suprotnom, rekao je da će on reagovati i praktično nametnuti te izmjene.
Poslije njegovog „ultimatuma“ SDA je u parlamenarnu proceduru uputila Izmjene izbornog zakona BiH kojim se uvode nove tehnologije u izborni proces ali tek od 2026. godine. Te izmjene, koje su prošle u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije podržao SNSD ali ni HDZ i gootvo je izvjesno da one ne mogu proći Dom naroda. Istovremeno, odmah nakon najava Šmita da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH reagovali su iz Republike Srpske, a Dodik je tada rekao da će Republika Srpska usvojiti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore na svojoj teritoriji bez Centralne izborne komisije BiH. Tačnije, rekao je da je Republika Srpska nadležna za sprovođenje republičkih i lokalnih izbora te da nadležnost CIK-a može biti smo bh. nivo vlasti. Povodom toga održan je i sastanak lidera vladajućih stranaka iz Republike Srpske na kojem je dogovoreno da se ide u pravcu donošenja novog Izbornog zakona Republike Srpske kojim bi Republička izborna komisija BiH bila nadležna za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine. Ovaj sastanak bojkotovali su predstavnici opozicije u Republici Srpskoj ističući da neće podržati Dodikov prijedlog, a istovremeno poslanici PDP-a i SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržali su prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je došao i SDA.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube