20.7 C
Banja Luka

Dobit „Alumine“ pala za 26 miliona KM

BANJALUKA – „Alumina“ iz Zvornika ostvarila je u prošloj godini dobit manju od dva miliona KM što je drastičan pad u odnosu na 2022. kada je ova kompanija zaradila čak 28,5 miliona KM.

Ovo je ubjedljivo najlošiji poslovni rezultat „Alumine“ u posljednjih deset godina tokom kojih je imala višemilionsku dobit.

Međutim, predsjednik uprave ove kompanije Zoran Stevanović nije nezadovoljan i kaže da su dobro poslovali.

„Prijavljena dobit će biti ispod dva miliona KM. Ali ona nije odraz pravog poslovanja. Kompanija je imala ozbiljne investicije u toku prošle godine i mislim da ide u dobrom smjeru. Imali smo ogromne uštede u posljednja tri mjeseca i ne bude li nekih poremećaja na globalnom tržištu u smislu cijene energenata, ruda, drastičnog pada cijena naših proizvoda, „Alumina“ će ići dalje sigurnim korakom“, kaže Stevanović za CAPITAL.

U planu su, tvrdi, ozbiljne investicije u energanu.

„To je investicija oko 200 miliona evra. Stalno radimo na modernizcaiji i popravljanju uslova i zaposlenih“, navodi Stevanović.

„Alumina“ je izuzetno profitabilna kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koju je godinama pokušavao da preuzme fočanski „Pavgord“.

Kako bi u tome uspio „Pavgord“ je prvo kupio potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“, ali ih stečajni upravnik nije priznao nakon čega su uslijedili maratonski sudski procesi koji traju i danas.

U međuvremenu „Pavgord“ je kupio i potraživanja Vlade RS i njenih institucija, a zatim mu je i sud priznao 122 miliona KM potraživanja koje je prije deceniju kupio od Litvanaca.

Fočanska firma sada ima oko 170 miliona KM priznatih potraživanja u FG „Birač“ i većinu u Odboru povjerilaca preko kojeg može da utiče na ključne odluke u ovom stečaju.

CAPITAL: A. P. – M. Lj.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here