16.7 C
Banja Luka

Doboj: U tri područne škole nema prvačića

U tri područne osnovne škole na području Doboja nije upisan nijedan prvačić. Jedna od te tri škole je osnovna škola u Bušletiću.

U područnoj osnovnoj školi u Bušletiću u tekuću školsku godinu nije upisan nijedan učenik prvog razreda, a u školu trenutno ide 13 učenika u dva kombinovana odjeljenja. Sledeće godine očekuje se upis petoro đaka u prvi razred

“Bušletić je blizu Doboja, pa tako neki roditelji voze djecu i u Doboj u školu što je za nas malo problem, ali evo ne možemo to zaustaviti, a što se tiče okolnih sela, Kožuhe, Čivčije i Osječani ima učenika, ali vidljivo je smanjenje broja djece, jer mladi dosta odlaze kako u grad, tako i van zemlje, što je trend u čitavoj državi, a ne samo kod nas” rekao je Saša Živanović, direktor OŠ Radoje Domanović Osječani.

Osim odlaska stanovištva na broj učenika utiče i što roditelji upisuju djecu u gradske škole, smatrajući da će tamo imati bolje uslove.

“Ja volim reći da smo mi škole opremili kao i gradske škole, informatičkom opremom, didaktičkim materijalima, a učiteljice naravno u ovim odjeljenjima koja su manja imaju više vremena da posvete učeniku, tako da je sigurno da dobijaju kvalitetniju nastava”, kaže direktor škole.

“Kako ima nedostataka, tako ima i prednosti što se tiče rada u kombinovanom odjeljenju. Imamo manje đaka i naravno da učiteljica ima više vremena da priđe svakom učeniku pojedinačno, dok za razliku u gradskim školama ili nekim drugim školama seoskim gdje ima čisto odjeljenje, gdje učiteljica u toku 45 minuta ne može baš svakom učeniku da priđe pojedinačno i da mu posveti vremena koliko možemo to recimo u kombinovanim odjeljenjima gdje ima manje đaka”, kaže učiteljica Jadranka Gostić.

Dodaje da je mnogo je ljepše raditi u seoskim školama.

“Mi smo kao što rekoh, kao jedna porodica. Nemamo nikakvih problema zaista svi su divni i djeca i roditelji i saradnja nam je odlična”, kaže ona.

Jevtić Marica iz Bušletića kaže da dok su njena djeca početkom osamdesetih išla u školu da je škola bila puna đaka.

U škole u Republici Srpskoj prema podacima nadležnog ministarstva upisano je 8900 prvačića, što je skoro 250 manje nego prošle godine.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here