Naslovna Izdvajamo Dodik bacio prokletstvo na poslanike i ispričao kako mu je led uništio...

Dodik bacio prokletstvo na poslanike i ispričao kako mu je led uništio novi auto – “Ko ovo ne podrži od Srba, neka je proklet”

0

Onaj ko od Srba ne bude glasao za veto srpskog člana Predsjedništva BiH, neka je proklet.

To je u Narodnoj skupštini Republike Srpske poručio predsjednik RS Milorad Dodik, samo minut ili dva nakon što je pristojno zamolio narodne poslanike da glasaju protiv preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

Nakon što je sa svog mjesta negodovao poslanik Nebojša Vukanovoć, nazivajući to prijetnjom, Dodik je odgovorio da “njemu nije ni rekao da je Srbin”.

– Ne zamjeram Bošnjacima, dajte Salkiću neka kaže šta hoće. Ali, ne razumijem nijednog Srbina koji će biti na drugoj strani. Od vas sam slušao svašta o sebi. Ali, danas bih bio ponosan ako će Vukanović biti dio ove većine. A kasnije, biće vremena da se ja i ti, na razne načine… Ja mogu da bacim razlike ako je RS u pitanju. Ako ti ne možeš, ja mogu. Ako nisi pročitao zaključke Predsjedništva BiH, traži pauzu pet minuta. Nastavite po Dodiku, nakon sat vremena, kao i do sada. Bojim se samo da ću jednog dana, ako te slučajno sretne… nisam siguran u ishod. To se ja bojim, bio predsjednik, ne bio predsjednik. Ljudi, potrebno nam je da brzo djelujemo. Onaj ko ne bude od Srba unutra, neka je proklet – ponovio je Dodik.

Vukanović je odgovorio da niko nema pravo da drugima crta metu na čelu ili da baca prokletstvo, “pa taman da je patrijarh”.

– Prije sat vremena je počelo sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH. Došli su geometri RS da otimaju parking u slučaju Autoprevoz. Da imate obraza, mi bismo sada bili svi tamo. O dnevnom redu pričam, o nepoštovanju zaključka NSRS. Upravo se u ovom trenutku sprovodi odluka Ustavnog suda BiH, 300 metara odavde, a mi ćutimo. Ako vam je mrzak zapad, zašto ćutimo na zločine nad Palestincima? Zašto je jevrejska zastava na Palati predsjednika? Zašto mediji koje finansira Vlada RS objavljuju intervju s američkim ambasadorom – pitao je Vukanović prije nego što mu je isključen miktofon.

Dodikova je ipak bila posljednja, te je u odgovoru Vukanoviću rekao da, možda najviše od svih, ima političkog iskustva i osjećaja za trenutak.

-Prvo, to nije odluka US BiH, nego odluka Vrhovnog suda RS. Ali, ja znam vaš stav i patološku mržnju prema svemu što radimo. Da nije bilo mene i ove ekipe, RS bi danas bila prazno slovo na papiru. Ona se sada nalazi u završnoj fazi napada od strane američke ambasade, jednog dijela EU i bošnjačke političke elite – rekao je Dodik.

Kako kaže, još na studijima je naučio da političke procese koji su upereni protiv vas prvo morate zaustaviti.

– Jedan od načina je da se uključite u procese i donesete određene odluke. Kao što čovjek ne može da se odbrani od nekih stvari koje ne želi. Recimo, meni se desilo da sam davno u mladosti kupio neki novi auto, došao pred restoran u Laktaše, parkirao. Dok smo sjedili naišlo je neko teško nevrijeme koje je izudaralo kompletan auto. 570 udaraca leda. I od mog ljubimca počeo sam da se bavim neželjenim posljedicama. Tako i danas. Neželjena je posljedica ovo što rade Amerikanci, Evropljani, Sud i Tužilaštvo BiH – slikovito je objasnio predsjednik Srpske.

 

 

(srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube