Naslovna Najnovije Dodik blokira put BiH u EU, on sada bježi od odgovornosti!

Dodik blokira put BiH u EU, on sada bježi od odgovornosti!

0

Iz američke ambasade poručuju da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH – Dodik i njegova destruktivna politika. On sada, kažu iz ambasade, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika.

Američka ambasada ponovo je kritikovala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da on ne sarađuje sa svojim partnerima i prebacuje odgovornost na druge.

U saopštenju za javnost ambasade SAD je navela Milorad Dodik da je „spreman za EU“, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retori i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou, potrebne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, pobijaju tvrdnju Dodika.

„Integracija Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije zahtijeva kolektivni napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka“, navode iz ambasade i dodaju:

„Uslovi 1+3 (Otvaranje pregovora sa Fronteksomom, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima) koje je postavila Evropska unija jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni.“

„Pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji bi mogao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor ‘ne’. Dodikovi ultimatumi ne odražavaju istinsku posvećenost EU“, naglasili su .

Iz američke ambasade poručuju da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH – Dodik i njegova destruktivna politika.

On sada, kažu iz ambasade, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: