Naslovna Izdvajamo Dodik godinama pegla svoj kriminal: Dokazi o aferama završe u ladicama

Dodik godinama pegla svoj kriminal: Dokazi o aferama završe u ladicama

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još 2016. godine pokrenulo istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, zbog kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje.

Kako je Oslobođenje je u više navrata pisalo da je Dodik, 2007. godine preko Pavlović banke, 750.000 evra prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je navodno podigao kredit kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu nakon njene kupovine.

MAHANJE “POŠTENJAČINE”

– Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici američke ambasade rovare po Tužilaštvu kako bi našli bilo šta protiv mene, najavio je optužnice sam Dodik prije nekoliko dana.

Iako se mnogi nadaju da optužnica protiv Dodika zbog kupovine vile na Dedinju stiže, iz Tužilaštva su nam kazali da je predmet u fazi prikupljanja dokaza.

– U predmetu je, između ostalog, upućena i molba za dostavljanje određene dokumentacije putem Međunarodne pravne pomoći iz Republike Srbije, koja još nije dostavljena. Dokumentacija je potrebna kako bi se tužilac mogao odrediti o daljim aktivnostima i donošenju tužilačke odluke u navedenom predmetu, kažu iz Tužilaštva.

Napominju da u radu imaju više predmeta u kojima je Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe.

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tvrdi da je slučaj čist, jer se iz dokumentacije jasno može vidjeti da se radi o falsifikatima prilikom uzimanja kredita.

– Čisto pranje para je bilo u pitanju. Glavno pitanje je zašto Tužilaštvo do sada nije podiglo optužnicu, a pretpostavljam da će, ako se to sada desi, biti plod pritisaka i odnosa unutar čitavog pravosudnog sistema, kaže Bosić.

Veliki problem, piše Oslobođenje, koji se odnosi na kupovinu vile je način otplate rata za kredit.

Slobodan Pavlović osnivač je banke koja je odobrila kredit i njen prvi vlasnik. Pavlović je poginuo prošlog mjeseca u saobraćajnoj nesreći u Americi.

Njegov bivši advokat Duško Tomić podsjeća da je Pavlović, na njegov prijedlog, ranije došao iz Čikaga i otišao u Tužilaštvo dati izjavu.

– Bio je dosta iskren i meni je tada ispričao sve. Otišao sam u Beograd, vidio tu vilu i više nikakvu dilemu nisam imao da je Dodik zloupotrijebio Pavlovića, koji je iz vlastitih sredstava njemu kreditirao, davao rate za tu vilu, kaže Tomić.

Smatra da je Dodik pritisnuo Pavlovića i uzeo u svoj džep skoro dva miliona, koliko je vila i koštala.

– Kada je Dodik otkriven, on je to pokušao prikriti fiktivnim kreditom, a ratu je plaćao Pavlović iz svog džepa, to ja znam, tvrdi Tomić.

Kada se digla prašina, podsjeća Tomić, Dodik je od Pavlovića direktno tražio da mu otkaže punomoć, što je Pavlović i učinio.

– Mislim da je čisto kao suza da je Dodik zloupotrijebio Pavlovića i da ga je pustio niz vodu na najgrozniji način, zato bi me obradovala optužnica. Spreman sam Tužilaštvu objasniti moju ulogu, kaže.

POZIV IZ FBI-JA

Dodaje da je, nakon smrti Pavlovića, imao poziv iz Federalnog istražnog biroa (FBI).

– Razgovarali smo i o vili, interesantno da je odmah sutradan Srna objavila informaciju da ljudi iz američke ambasade vrše pritisak na Tužilaštvo da se procesuira Dodik. Nikada nije kasno, ovo je početak otvaranja Dodikovih afera koje su prikrivane, govori Tomić, misleći da će se ovoga puta to zaista dogoditi.

– Trebalo je davno i ne samo Dodika. Krajnje je vrijeme da političari odgovaraju za strašan kriminal. Vjerujem da će se najzad dogoditi nešto lijepo za ovu državu, optimističan je Tomić.

(BN/Oslobođenje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: