Naslovna Najnovije Dodik je podržao dolazak njemačkih vojnika u EUFOR, a sada se protivi?!

Dodik je podržao dolazak njemačkih vojnika u EUFOR, a sada se protivi?!

0

Ambasador SR Njemačke Margret Uber prokomentarisala je posljednje Dodikove izjave o debati u njemačkom Bundestagu 6. aprila i o namjerama za obnovljeno učešće Njemačke u misiji EUFOR.

Kako je rekla, nakon konstruktivnog tona Dodika u razgovoru sa saveznom ministricom Barbok prije nekoliko sedmica, iznenađena je sadržajem i tonom njegovih trenutnih izjava.

„Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFOR-a/Althea-a i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava“, navodi se u saopštenju njemačke ambasadorice.

Dodala je da odlučno odbacuje uvrijedljive izjave upućene njemačkom Bundestagu i njemačkom poslaniku.

„Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna istorijska poređenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju. Ne možemo tolerisati ni napade na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje“, dodala je Ueber.

Zaključila je da su Evropske zaštitne snage su priznato sidro stabilnosti za narod Bosne i Hercegovine. Ispravno je i važno da ispitamo učešće.

Podsjećamo, Dodik je juče na pres konferenciji dolazak njemačkih vojnika u BiH uporedio sa nacističkom invazijom iz Drugog svjetskog rata rekavši da oni nisu dobrodošli u BiH.

Takođe, uputio je uvrede i na račun fizičkog izgleda izaslanika Bundestaga ispred SPD-a za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića.

„Kad ga vidim podsjeća me na one jungende. (Hitlerjugend op. a. članovi Hitlerove mladeži u Drugom svjetskom ratu)“, kazao je Dodik.

(Klix)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube