Naslovna Izdvajamo Dodik je u klopci, nervozan je. Sa njim ne treba ići ni...

Dodik je u klopci, nervozan je. Sa njim ne treba ići ni u crkvu!

Vukanović je mišljenja da sa Dodikom ne treba ići ni u crkvu i da je on najveći neprijatelj srpskog naroda.

Poslanik NSRS Nebojša Vukanović kazao je kako opozicija ne treba imati saradnju niti jedinstvo sa Miloradom Dodikom te da su tog stava mnogi političari iz opozicije. Komentirajući odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonske odredbe kojima se brani negiranje genocida, rekao je da je “Incko to odlučio sa Dodikom i Bakirom kako bi podigli tenzije”.

“Ako on poziva na jedinstvo i kaže da je ovo najteži trenutka za RS – to je posljedica šizogene i sulude politike Milorada Dodika. Upozoravao sam ga u više navrata da ne provocira međunarodnu zajednicu, da šalje u Sarajevo najbolje kadrove – ministre i ambasadore i direktore. Cilj Republike Srpske je da zajedničke institucije BiH funkcionišu“, kazao je Vukanović.

On navodi da BiH nije toliko bošnjačka kako Dodik tvrdi već da Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju barem podjednak broj i vlast se dijeli na troje.

„Nisam vidio nikakav razlog zbog kojeg Dodik vodi suludu politiku ako mu ne stave Radojičića za ministra ili ako ne dobije neki partijski interes spreman je da pravi blokade. Provocira. Nazivao je Inzka političkim mrtvacem. Rekao sam mu nemoj da provociraš međunarodnu zajednicu i strance, svi ćemo ispaštati. Srbi su platili preveliku cijenu od 90-ih godina jer nisu bili miljenici Zapada i nema potrebe da ulazimo u konflikte koji nas skupo koštaju”, rekao je Vukanović u Danu uživo N1 televizije.

Ponovio je kako smatra da “sa Dodikom ne treba ići ni u crkvu i da je on najveći neprijatelj srpskog naroda”.

“Uništio je Republiku Srpsku. Svaka saradnja s njim predstavlja izdaju naroda. Mi možemo imati zajednički stav o nekim stvarima, ali njegova priča o jedinstvu je ništa drugo do navlačenje opozicije da joj slomi kičmu kao što je to radio 2012. i 2016. Mi smo dva različita svijeta – ili mi li oni. Lično ne bih sarađivao sa njim“, kazao je Vukanović.

Kazao je kako je “glasao “za zaključke u kojima se traži od Dodika da prekine saradnju s OHR-om i povuče” te da je to bila “šah-mat pozicija jer je bilo pitanje dana kada će pogaziti te zaključke”.

“On je sada u klopci, nervozan je. Pod pritiskom je da se sastane sa Šmitom i glasa, a svjestan je da će, kada to uradi, imati javnost u Republici Srpskoj protiv sebe. Zar to nije genijalan potez koji smo povukli?”, kazao je Vukanović.

Naglasio je kako u NSRS nisu podržali Dodika već “osudili jednostrano nametanje bilo kakvih odluka u BiH”.

“Prvi sam osudio poteze Incka. imam moralno pravo na to jer samo obišao sva stratišta, osudio svaki zločin. Mislim da je Incko u dogovoru s Bakirom i Dodikom namjerno povukao te poteze da bi izazvao tenzije i pobjegao. Ovo odgovara Bakiru i Dodiku, stoje iza ovakvih tenzija. Jer oni tako opstaju 25 godina na vlasti. Ne daju da se pričaju normalne životne priče. Čim ih dovedete na to polje privrede, ekonomije, iseljavanje, korupcije – odmah podižu tenzije i gledaju da izazovu mržnju”, rekao je Vukanović.

Objašnjavajući zašto je reagovao tako na Inckovu odluku da nametne zakonske odredbe kojima se kažnjava negiranje genocida “jer je to uradio sedam dana nakon što je to od njega tražio Šefik Džaferović”.

“Incko je imao 12 godina da osudi, mogao je sto puta reći Dodiku da krši Ustav, Dejtonski sporazum, koristi jezik mržnje. Inzko i drugi predstavnici međunarodne zajednice su davali novac crnoj trojci koja nas razara – Dodiku, Bakiru i Čoviću. Dva ubistva dječaka, 10 neriješnih ubistava, zloupotrebe javnih servisa, krađe izbora, Inzko je bio nijem na sve. Zadnji dan napravio atmosferu do usijanja i pobjegao u Austriju”, rekao je Vukanović.

Na pitanje da li bi se sastao sa Šmitom ako ga pozove na sastanak, rekao je da bi “otišao na piće” i apeluje ” da poštuje Dejton i pomogne da se napravi pravna država u BiH”.

(N1)