23.7 C
Banja Luka

Dodik: Jedino SNSD može da odluči da me zamijeni sin Igor

Jedini prijedlog koji je došao je prijedlog da predsjednik SNSD-a bude Milorad Dodik. Ako to odluči stranka da mene zamijeni moj sin, onda će to odlučiti stranka, rekao je Milorad Dodik lider te partije u obraćanju nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke koja je održana u Banjaluci.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde i policije Republike Srpske koji je rekao da je „Dodiku vrijeme da se povuče iz politike, da je osvetoljubiv, te da bi stranku trebalo da prepusti mlađim ljudima kao što je njegov sin Igor“, predsjednik SNSD-a je rekao jo i ovo:

„Svi opštinski odbori su imali mogućnost da predlože ime, a svi su predložili mene. Nekima to smeta, ali mene od svega najviše raduje činjenica da su ljudi dali meni povjerenje, da ih nisam iznevjerio“.

Sabor stranke

Po njemu ova stranka je obilježila politički život Republike Srpske i BiH.

„Trenutno imamo 202.000 članova. SNSD ima sa čime sa izađe pred narod jer su naši rezultati to dokazali. Naš cilj je da branimo interese Republike Srpske i to ćemo nastaviti, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je sve spremno za Sabor SNSD-a koji će biti održan u Doboju i na kome će biti birano stranačko rukovodstvo.

„Izabran je 1.001 delegat za Sabor. Biće više od 1.500 naših simpatizera. Biraće se statutarna komisija, Glavni odbor i naravno predsjednik. Utvrdili smo definitivne liste naših odbora, konačan izgled naših izvještaja, imamo značajan broj gostiju iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Mađarske, tu će biti naši koalicioni partneri iz Srpske i gosti iz stranaka iz FBiH“, rekao je Dodik.

Budžet

On je istakao da je Izvršni komitet stranke razgovarao o ekonomskim i političkim pitanjima u Srpskoj i BiH, te poručio da se sada može reći da je Republika Srpska obezbijedila finansiranje da zatvori ovu godinu.

„Mi možemo reći da smo da ćemo 31. decembra zatvoriti budžet sa svim pravima i obavezama i da u tom kontekstu ne postoji mogućnost da nešto bude ugroženo“, kazao je Dodik.

Naveo je da je procijenjena i politička situacija u BiH, te da stranka ostaje pri istim principima za koje se i dosad zalagala, a to su odbrana Republike Srpske, poštovanje Ustava BiH i dejtonskih prava.

„Cilj naše političke borbe je rješenje pitanja Ustavnog suda BiH, na tome nastavljamo da radimo. Neće se desiti usvajanje nijednog zakona na parlamentarnoj skupštini sve dok se ne riješi pitanje stranih sudija i Ustavnog suda BiH. Tek tada naši poslanici mogu da glasaju za zakone koje ranije usaglasimo, poput Zakona o sudu ili Izbornom zakonu. Ponavljam, svi moraju da znaju da SNSD neće glasati dok se ne riješi navedeno pitanjem, ali učestvovaćemo u diskusijama“, poručio je Dodik.

Odgovor sindikatu

Prvi čovjek SNSD-a potom se osvrnuo i na današnju protestnu šetnju koju je organizalo šest sindikata u Srpskoj, kazavši da je Sporazum o utvrđivanju i povećanju plata u potpunosti ispoštovan.

„Smatram da je okupljanje bilo besmisleno i da ne odražava stanje u tom pogledu. Zakon o platama zaposlenih u organima uprave iz 2007. godine je definisao da platu, regres i topli obrok objedinimo. Dakle, tada je rečeno, da ako radnik ima platu 500 KM, topli obrok 100 KM i regres 200 KM, sve se to sabira i čini platu od 800 KM. Nakon toga ona je povećava kako su povaćavane plate iz budžeta“, naveo je Dodik, koji je kazao i da je problem nastao što dio organizacija nije poštovao dogovoreno.

„Sindikat sada želi da napravi čitavu jednu politiku oko toga. Kako se plata povećava, tako se povećava i topli obrok. Samo ću reći da je na plate u 2019. godini odvojeno preko 700 miliona KM, a u 2023. preko milijardu KM iz budžeta, što je 49,4 odsto povećanja iznosa na plate“, dodao je predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da poštuje rad svih članova sindikata, ali isto tako smatra da veliki problem predstavlja to što sindikat zdravstva ima više granskih sindikata.

„Moram reći da je gotovo nemoguće razgovarati sa predstavnicima ovih sindikata iz zdravstva jer ih ima mnogo. Imamo problem ko je reprezentaitvan, oni čak i ne pričaju jedni s drugima. I zato oni obračune i zahtjeve prenose u smislu koji nisu realni. Razgovaraćemo sa sindikatom. Okupićemo sve sindikate zdravstva i pokušati naći dogovor. A ukoliko oni ne budu jedinstveni, onda i jedinstven dogovor nije moguć. Ali ću reći da stanje odražava broj okupljenih tamo na šetnji. Dodao bih i da oni koji vode sindikat nekad nisu u pravu“, rekao je Dodik.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here