Naslovna Republika Srpska Dodik moli Orbana, prodaje obveznice uz visoku kamatu – Kako će Srpska...

Dodik moli Orbana, prodaje obveznice uz visoku kamatu – Kako će Srpska vratiti kredit?!

0

Najvažniji zadatak Vlade Republike Srpske u 2023. godini biće vraćanje prispjelih dugova u iznosu od milijardu KM.

Posljednjih dana Vlada Republike Srpske na sve strane traži novac, uzimaju kredit od 110 miliona evra kod Mađara, to je dio dogovora predsjednika RS Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana, prodaju ne baš uspješno obveznice uz visoke kamate…

Ekonomski analitičar iz Banjaluke Zoran Pavlović smatra kako vlasti u Srpskoj nemaju jasan finansijski plan.

– Situacija sa zaduživanjem se dodatno komplikuje. Vlast ima nejasan plan, svjedoci smo da nema dovoljno zainteresovanih na aukcijama. Ova posljednja sa prodajom obveznica sa vremenskim periodom od 10 godina nije atraktivna, pa ni uz vrlo povoljnu kamatu od šest posto.

Jednostavno, cijeli svijet živi u prilično turbulentnim vremenima kada se ne zna šta nas čeka naredne godine, a ne za deceniju. Pored toga, potencijalni kupci vjerovatno su dostigli nivo koji omogućava sigurnost poslovanja finansijskih institucija – kaže za Pavlović za Faktor.

Dodaje da u 2023. godini na naplatu dolazi dug u ukupnom iznosu većem od milijardu KM.

– Radi se o iznosu od približno 1,1 milijardu KM. Tu je i otplata duga iz takozvanog Bečkog aranžamana, zaduživanja u glavnom gradu Austrije.

Istovremeno, Republika Srpska se sve više doživljava kao prostor s određenim rizikom za investiranje.

Iako je u 2022. ostvaren veći prihod od naplaćenog PDV-a od planiranog, ta činjenica neće baš mnogo pomoći u finansijskoj konsolidaciji. Naime, neplanski prihodi su se neplanski trošili, umjesto da se ponašalo racionalno uz značajno smanjenje troškova. Tako će, najvjerovatnije, i novac od mađarskog kredita ići za vraćanje dugova – naglašava on.

(Faktor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: