Naslovna Najnovije Dodik napravio kostur buduće vlasti u Srpskoj

Dodik napravio kostur buduće vlasti u Srpskoj

0

Vlada Republike Srpske mogla bi biti formirana početkom decembra, saopštio je na konferenciji za novinare novoizabrani predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik kaže da je važno da sve partije iznesu stav o ključnim pitanjima za RS i da očekuje da se nova Vlada može izabrati u prvoj sedmici decembra. Za mandatara je predložen sadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković (SNSD).

 „Za njega ima sigurna skupštinska većina od 53 poslanika koji će glasati za potvrdu Viškovića za mandatara. Ja ću sutra u skladu sa Ustavom u 10h njemu uručiti mandat za sastav nove Vlade i Vlada se moće formirati onda kad se formira Vijeće naroda  a Vijeće naroda se fomira iduće sedmice i očekujem da bi mogli formirati Vladu u prvoj sedmici decembra“, kaže Dodik.

Nakon konsultacija, većina predsjednika stranaka vladajuće većine izjasnili su se oko pozicija koje očekuju.

Socijalisti očekuju tri ministarska mjesta u novoj Vladi, predsjednik NPS-a Darko Banjac kaže da očekuje dva ministarska mjesta, a svoje zahtjeve ima i  predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović.

 „Bili bi zadovoljni sa onim koliko nam procenat učešća daje a to je najmanje dva ministarstva u Vladi“, smatra Čubrilović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da očekuje jedno ministarsko mjesto.

 „Naše učešće u Vladi nije sporno niti dovedeno u pitanje. Saglasni smo sa prinicipima koje je Dodik rekao za formiranje nove Vlade da ne treba da budu vječiti ministri ni vječiti funkcioneri“, ističe Stevandić.

Na sastanku u Palati su bili i članovi DNS-a, međutim predsjednik ove stranke Nenad Nešić nije rekao da li i koliko očekuje mjesta u Vladi ali je potvrdio da su ponovo u vladajućoj koaliciji.

 „To smo dogovorili da ćemo sve što se tiče vladajuće većine vlade, skupštine, Savjeta ministara dogovarati isključivo sa SNSD-om i mi smo koalicioni partneri SNSD-a“, ističe Nešić.

U vladajućoj koaliciji su i iz SPS Gorana Selaka.

Pokret za državu, koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke, očekuje jedno ministarstvio u Vladi, ali o tome se nije danas razgovaralo, rekao je Sevlid Hurtić ispred Pokreta za državu nakon konsultacija.

„Nije se ništa razgovaralo o kojem ministarstvu, razgovaralo se da imamo potpredsjednika skupštine iz Pokreta za državu“, kaže Hurtić.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, Pokret za državu dobiće fotelje i u Vladi i parlamentu Republike Srpske. Zauzvrat, oni neće podržati kandidata opozicije iz Republike Srpske za Dom naroda Parlamenta BiH, čime će omogućiti SNSD-u da ima četiri delegata.

Dogovor je ovo koji su još prije desetak dana postigli predstavnici Pokreta za državu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, objavili su sarajevski mediji.

Prema tom dogovoru Pokret za državu bi trebao dobiti mjesto potpredsjednika u parlamentu Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda i ministarsku fotelju u Vladi Srpske. Pojedini mediji nnavode da bi i mjesto jednog od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske trebao da dobije Mirsad Duratović, dok bi Sevlid Hurtić trebao da dobije fotelju ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Na konsultacijama kod Dodika nisu bili predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, jer smatraju da je Dodik na funkciju predsjednika Republike Srpske došao krađom glasova i prekrajanjem volje naroda.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube