Naslovna Najnovije Dodik ne ide u Predsjedništvo kada dođe Šmit?

Dodik ne ide u Predsjedništvo kada dođe Šmit?

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu beogradskim Novostima rekao je da neće biti u Predsjedništvu BiH kada se bude predstavljao novi visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Dodik je ranije potvrdio da će biti na tom sastanku, kako bi novom predstavniku rekao sve što, kako kaže, ima da mu kaže.

On smatra da Šmit ne može da zabrani rad i smijeni političare iz Republike Srpske jer ne prihvataju nametnute zakone i dodaje da su se „ispucali stranci ovde i previše“.

Milorad Dodik ističe i da nema strah od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u Predsjedništvo, što mu prijeti po Inckovom zakonu zbog negiranja genocida.

„Na sjednicama Predsjedništva BiH, na svako pitanje koje bude stavljeno pred mene, potegnuću pitanje vitalnog i nacionalnog interesa. Od zapisnika, pa do svih drugih odluka, glasaću protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa“, kazao je Dodik u intervjuu beogradskim Novostima.

Prema njegovim riječima aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mjesecima, godinama.

„Predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče. Kad se povuče, onda ćemo odlučivati šta dalje“, kazao je Dodik.

„Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumijeava jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju. Sad je na onima koji su smislili problem da ga reše. Ukoliko suspenduju Inckovu odluku, možemo razgovarati“, kazao je Dodik.

Da podsjetimo da je Milorad Dodik u ranijem periodu kada je obavljao visoke funkcije u Republici Srpskoj jedini srpski političar koji je kazao da se u Srebrenici desio genocid. To je čak učinio i u programu Javnog servisa Srbije (RTS) i da je dobro u tom periodu sarađivao sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Kada mu je ta priča prijetila da će izgubiti podršku naroda, on je promijenio priču i obećavao razne referenduma u izdvajanje iz BiH.

U nedavnom intervjuu njemački diplomata, koji je bio na funkciji visokog predstavnika u BiH Švarc Šiling je otkrio da ga je Milorad Dodik kada je bio predsjednik Republike Srpske pitao: Hoćeš li me smijeniti ako budem govorio o referendumu. Rekao sam mu neću ako to učiniš jednom…“, kazao je Švarc Šiiling, objašnjavajući da je Dodik nastavio u predizbornim kampanjama da o tome govori.

Šiling tvrdi da je imao namjeru da Dodika smijeni, ali su se u SAD predomislili i nisu dali podršku za to.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: