Naslovna Najnovije DODIK O UVREDAMA I KLEVETAMA “Izmjene Krivičnog zakonika štitiće one koji iznose...

DODIK O UVREDAMA I KLEVETAMA “Izmjene Krivičnog zakonika štitiće one koji iznose istinu”

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će biti organizovana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se predviđa uvođenje novog krivičnog djela protiv časti i ugleda.

On je naglasio da najviše u vezi sa ovi aktom negoduju oni koji su iznosili neistine u javni prostor.

– Oni koji su objektivni morali bi da podrže tako nešto jer se radi o tome da se javni prostor zaštiti od neistina i onoga što nije dostojno ni kada je riječ o moralu ni odnosu među ljudima. Ne želimo ništa drugo da uradimo, osim da zajedno da sa čitavom javnošću u Republici Srpskoj dođemo do najboljih rješenja – naveo je Dodik.

On je rekao da će osnov za donošenje ovog zakonika biti najbolja rješenja u EU, te da ovaj zakonsni akt nije uperen protiv novinarske ili bilo koje druge djelatnosti.

– Ovo je upereno protiv ovih koji javni prostor i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju i za to će postojati odgovornost – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da problema neće imati oni koji koji govore istinu.

– Ako iskažete nešto što nije tačno, a to urušava integritet pojedinca ili njegove porodice, onda mora da bude odgovornosti. Ja ne bih bio na strani onih koji štite takve neodgovorne ljude. Bio bih na strani onih koji štite ljudski integritet, javni moral i društvo – rekao je Dodik.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

Pojasnio je da novčana kazna za uvredu drugoga iznosi od 5.000 do 20.000 KM, a ako je uvreda učinjena posredstvom medija, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, novčana kazna je od 10.000 do 50.000 KM.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube