29.7 C
Banja Luka

Dodik obećao veći minimalac, nismo prezaduženi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se zalagati da iduće godine najniža plata u Srpskoj bude 1.050 KM.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska osigurala svoju fiskalnu stabilnost u ovoj godini, navodeći da će Srpska do kraja godine izmiriti sve svoje obaveze.

„Srpska u iduću godinu jednako ulazi ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik Republike da najniža plata, odnosno zagarantovana plata, bude 1.050 KM“, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je nepodnošljivo da se u sferi građevinarstva, koja je pokazala ekspanziju, iskazuje najniže primanja radnika.

„Opravdano sumnjamo da se plate isplaćuju tako što se jedan dio isplaćuje legalno, a drugi na `crni način`. Prema tome, mislim da će plata od 1.050 KM biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovde planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život“, istakao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska stabilna, da nema problema sa svojim finansiranjem i da će učiniti sve da poboljša standard radnika i u narednim godinama kako je činila i u prethodnim godinama.

„Republika Srpska nema probleme sa zaduženošću i nisko je zadužena zemlja“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska u ovom trenutku zadužena 34 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, a da se pokrivenost uvoza izvozom kreće oko 80 odsto.

„To govori da smo značajno podigli bruto domaći proizvod koji je u 2005. godini bio pet i po milijardi, a sada je ta cifra oko 15 milijardi KM“, rekao je Dodik.

On je rekao da je Srpska za vrijeme vlasti koju on vodi učinila mnogo, kao što je izgradnja bolnica, auto-puteva, podizanje standarda.

„Prosječna plata prije nego što smo mi došli ovdje bila je 465 KM, a sada je 1.277 KM“, rekao je Dodik, ali je zaboravio da spomene kolika je tada bila potrošačka korpa a koliko je danas. Koliko se od 465 KM moglo sa uštedi mjesečno a koliko danas.

On je naveo da Republika Srpska danas ima stabilan ekonomski, politički i fiskalni sistem, te produkciju od 15 milijardi KM BDP-a.

(Srna)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here