Naslovna Najnovije Dodik poručio da je spreman za sastanak sa Šmitom

Dodik poručio da je spreman za sastanak sa Šmitom

0

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da bi, ukoliko visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit krenuo da smjenjuje srpske predstavnike u organima vlasti na osnovu Bonskih ovlašćenja ili se odlučio na bilo koj mjeru u tom smislu, to bi bio samo doprinos stvaranju još većeg haosa u BiH.

Dodik je rekao odgovarajući na pitanja novinara je vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima i da je to potvrdio OEBS, ali da novog visokog predstavnika niko nije izabrao.

– Svi smo mi izabrani na demokratskim izborima, koji je OSCE potvrdio da su bili fer i pošteni i mi predstavljamo upravo taj demokratski kapacitet, a ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik niko nije izabrao, tako da je on samozvani visoki predstavnik – naveo je Dodik.

FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Dodik je ponovio je danas da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gdje u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:

– Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede.

– On je čovjek koji ima nesumljivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legimtimet – poručio je Dodik.

Dodik i predstavnici Republike Srpske razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o političkoj situaciju u BiH.

 

(Srpska Info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: