Naslovna Izdvajamo Dodik: SNSD, Osmorka i HDZ formiraće vlast na nivou BiH

Dodik: SNSD, Osmorka i HDZ formiraće vlast na nivou BiH

0

Završen je sastanak u Banjaluci o uspostavljanju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine između predstavnika stranaka Osmorke i SNSD-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku je dogovoreno brzo formiranje vlasti na nivou BiH i da uspostave prvi put u BiH posebnu proceduru za brži prolazak razvojnih projekata.

Dodik kaže da su razgovarali o zajedničkim politikama u vezi sa brzim formiranjem Vijeća ministara i drugih organa na nivou BiH, te da je dogovorena podrška tome.

“Dogovorili smo da damo podršku tome i da održimo sastanke koji će operativno razraditi i dogovoriti konkretno pozicioniranje svih političkih struktura u BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je istakao da je SNSD sa koalicionim partnerima, Osmorka i HDZ definitivno struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH.

“Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH i da se u okviru toga krećemo ka onome što je potrebno da učinimo kako bi obezbijedili normalno funkcionisanje u skladu sa Ustavom BiH“, rekao je Dodik.

On je dodao da je dogovoreno da se iduće sedmice u okviru timova koje su precizirali održe sastanci kako bi se, kako kaže, uputili u rješavanje pitanja u vezi sa ekonomijom i za institucionalno kretanje, energetiku, infrastrukturu i sve ono što bude dio zajedničkog interesa.

Dodik je jučer naglasio, podsjetimo, da će eventualni dogovor zavisiti od toga hoće li se odblokirati projekti važni za Republiku Srpsku.

“To su Buk Bijela, to je aerodrom Trebinje, to je svakako gas koji treba da prođe. Od tih garancija koje ćemo dobiti zavisiće i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema deblokade mi nećemo ići u vlast. Što da tamo sjedimo ako predstavljamo ikebane”, rekao je jučer Dodik.

Kako je ranije pisao N1, lokacija i termin sastanka držali su se u strogoj tajnosti, iako je na njemu bilo riječi isključivo o javnim poslovima i raspodjeli javnih resursa. Kako smo mogli saznati, očekuje se da lider Naroda i pravde Elmedin Konaković da izjavu za medije oko 17.30 sati u Sarajevu.

(N1/Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: