Naslovna Najnovije DODIK U PROBLEMU Osmanović: Igor Radojičić ne dolazi u obzir za novog...

DODIK U PROBLEMU Osmanović: Igor Radojičić ne dolazi u obzir za novog državnog ministra

0

Adil Osmanović, državni parlamentarac i potpredsjednik SDA, kazao je da Igor Radojičić, s čijim imenom se licitira kao kandidatom za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije prihvatljivo jer je član SNSD-a s obzirom na međunastranački dogovor.

“Stojimo pri našem ranijem dogovoru da na tu poziciju treba doći neko ko je nestranački kandidat. Prema tome, sa te strane, Igor Radojičić ne može doći u obzir”, kazao je Osmanović za Klix.ba.

Ističe da je predlaganje kandidata u nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Prije nego predloži zvanično ime koje će ići u proceduru provjera SIPA-e, OSA-e i CIK-a, treba se konsultovati s nama da mi kažemo da li je prihvatljivo ili ne. Treba se ispoštovati međustranački dogovor”, dodao je.

Na pitanje da li su SDA i SNSD imaju dogovor sa imenovanje Igora Radojičića kompenzuje povratak Senada Bratića na funkciju potpredsjednika SNSD-a, Osmanović kaže da predstavnici SDA još nisu razgovarali na tu temu sa kolegama u SNSD-u.

“Novi ministar mora biti nestranačka osoba, iz reda Ostalih sa visokom stručnom spremom. Bilo bi dobro i da bude ženska osoba, jer zakon treba ispuniti da bude 40 posto zastupljenosti žena u Predstavničkm domu Parlamenta BiH. Bilo bi dobro da bude i to”, dodao je.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je potvrdio smjenu Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Inicijatvu za smjenu je podnio Zoran Tegeltija iz razloga jer je DNS napustio vladajućuju koaliciju, a Lučić je bio njihov prijedlog.

 

(Novi Dani)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: