Naslovna Najnovije “Dodik vodi Srpsku ka SECESIJI” London ponovo optužuje, Kovačević im odgovara da...

“Dodik vodi Srpsku ka SECESIJI” London ponovo optužuje, Kovačević im odgovara da to nije na dnevnom redu

0

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije optužilo je lidera SNSD, Milorada Dodika da preduzima korake koji vode ka secesiji Republike Srpske, te da u tome traži podršku Rusije.

Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru koji je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uputilo poslanici Konzervativne partije Alisji Kerns u vezi podrške koju Dodik i Republika Srpska pružaju Rusiji.

Kernsova je, naime, postavila pitanje Kancelariji državnog sekretara za spoljne poslove da li ima dokaze da Republika Srpska pruža podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu kroz finansije, oružje, ljudstvo ili drugu opremu.

Iz Kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove joj je odgovoreno da nisu vidjeli dokaze da Republika Srpska nudi praktičnu podršku Rusiji u Ukrajini.

– Ipak, Milorad Dodik i drugi političari u Srpskoj blokirali su BiH da provede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Dodik se susreo sa Putinom u više navrata od februara 2022. u potrazi za ruskom podrškom. Velika Britanija je osudila odluku vlasti Srpske da Vladimiru Putinu dodjeli priznanje Republike Srpske. Jasno smo stavili do znanja da je priznanje neopravdano i da rizikuje dalju izolaciju političara iz Srpske – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je ruska invazija na Ukrajinu povećala rizik od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu te da lider SNSD preduzima korake ka “de facto secesiji”.

– Suprotstaviti ćemo se pokušajima Rusije da destabilizuje region. Velika Britanija osuđuje sve korake Milorada Dodika ka “de facto secesiji” Republike Srpske, koji se od februara 2022. sastao sa Putinom u dva navrata kako bi zatražio podršku Rusije. Pokušaji podrivanja integriteta i funkcioniranja Bosne i Hercegovine opasni su i rizikuju sukob. Vlada Velike Britanije je 11. aprila 2022. godine uvela sankcije protiv onih koji vode secesionističku politiku u BiH. Razmotrićemo ciljanje drugih koji nastave sa ovim akcijama – stoji u odgovoru iz kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove Velike Britanije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević istakao je da je Srpska već odavno navikla da od Velike Britanije, nažalost, ne može očekivati ništa dobro, ali tvrdnje kako jedna mala Republika Srpska na bilo koji način pomaže Rusiji u sukobu u Ukrajini ne mogu se prokomentarisati nikako drugačije nego kao obična gomila gluposti.

Kovačević je naglasio da je to već previše i od Velike Britanije.

– Moram jasno da naglasim i da Republika Srpska nema nikakvu secesiju na dnevnom redu, ali i te kako ima na dnevnom redu da odlučno štiti svoja Ustavom zagarantovana prava i prava koja su garantovana i Međunarodnim mirovnim sporazumom čiji je garant, između ostalog, i Velika Britanija. Od toga nećemo odustati i u tome tražimo podršku i od Velike Britanije i od svih drugih predstavnika međunarodne zajednice – naglasio je Kovačević.

On ističe da je Republika Srpska neutralna u vezi sa sukobom u Ukrajini i da je jasno rečeno da su i ruski i ukrajinski narod bratski i prijateljski narodi.

Kovačević navodi da bilo kakve prijetnje sankcijama Republici Srpskoj ili njenim rukovodiocima zbog toga što neće da odustane od toga da štiti svoja zagarantovana prava sigurno neće doprinijeti rješavanju krize u BiH, već će je samo produbiti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube