23.7 C
Banja Luka

Dodik: Značajan broj stanovnika već primio vakcinu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se treba nastaviti vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj gdje je značajan broj stanovnika već primio vakcinu.

Dodik je rekao da će Republika Srpska ući u proces vakcinacije i podsjetio da je sa Vladom Srbije dogovoreno da se vakciniše 5.000 ljudi iz Srpske, iz zdravstvenog i drugih sektora, ali da su mnogi koristili mogućnost dvojnog državljansta i otišli u Srbiju i vakcinisali se.

– 20.000 je sada ozbiljan broj za nas i mi smo prije nekoliko dana izvršili obuku zdravstvenih radnika za vakcinaciju. Čim to stigne, u narednih nekoliko dana i bude operativno dostupno, krenućemo sa davanjem vakcina onima koji to hoće, naravno, besplatno – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je na nivou BiH bio problem jer su „majstori“ koji stalno smišljaju kako da u Srpskoj naprave što veće zlo našli u nekim propisima određenje da se oslobađa PDV-a samo ako se uveze vakcinu preko zajedničkih institucija BiH, a da se plaća ako se to učiniti posredstvom institucija Republike Srpske.

– Pa i na ovu količinu koja je uvezena, plaćen je PDV i nije vraćen, a država opet daje besplatne vakcine stanovništvu… To je stalno onemogućavanje da se funkcioniše – napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio na nedavni sastanak u Predsjedništvu, kao i da će Savjet ministara, ukoliko već nije uradio telefonski, donijeti odluku da PDV-a budu oslobođeni svi koji uvoze vakcine, a imaju karakter državni organi i institucije, što znači bolnice i bilo ko drugi, osim veletrgovaca koji prodaju putem apoteka.

– To će omogućiti da vakcine brže prolaze na carinskim i drugim mjestima – rekao je Dodik.

On je rekao i da je prvi kontigent, kada je stigao u Sarajevo, nekoliko dana stajao bespotrebno jer se tražilo šta je propust.

– U BiH samo možete da imate jad, ne možete nikada da imate podršku – rekao je Dodik.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here