Naslovna Izdvajamo Dodikov “mirni razlaz” Vučić smatra glupošću

Dodikov “mirni razlaz” Vučić smatra glupošću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne samo da nije učestvovao u kreiranju navodnog prijedloga slovenačkog premijera Janeza Janše o podjeli Bosne i Hercegovine, nego ga nije ni vidio.

On je u intervjuu za Face TV novinaru Senadu Hadžifejzoviću, koji ga je pitao zašto je svoj prijedlog dao Janši da potpiše, rekao da zvanični predstavnici Bosne i Hercegovine „komadaju Srbiju“, a zamjeraju svakome ko kaže nešto slično o njihovoj državi.

Na pitanje o javnim stavovima Milorada Dodika i Aleksandra Vulina koji odudaraju od onoga što on govori, Vučić je rekao da su to njihovi lični stavovi, a da je njegov stav da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i poziva regionalne političare, posebno iz BiH, da se ne ponašaju licemjerno i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

“Ne slažem se sa stavovima Milorada Dodika i ne podržavam ih”, rekao je Vučić o Dodikovoj inicijativi o mirnom razlazu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće biti rata i da je njegova riječ za to najveća garancija, da Srbiji ne treba rat sa BiH već zdrava ekonomija, ljudi i putevi.

„Hoću mir, hoćemo mir“, rekao je Vučić, a na zahtjev novinara da mu to garantuje, Vučić je naglasio da je njegova riječ najveća garancija i da „njegova riječ vrijedi mnogo više nego riječi nekih drugih.

„Hoću da budem zapamćen kao neko ko je sačuvao mir i ko je izgradio Srbiju, ko je napravio rezultate o kojima se govori za 30, 50, za 70 godina“, rekao je Vučić, naglašavajući kako da želi da bude zapamćen po dobru.

„Ako mislite da je moguće da budem zapamćen po dobru u Srbiji a da vodim ratove i da vraćamo hiljade mrtvih, i mi i Bošnjaci, onda je problem u vama“, rekao je Vučić.

On je, tvrdeći da niti je učestvovao u kreiranju Janšinog navodnog predloga o podjeli BiH niti ga je video, rekao da se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo i odrekene se Preševa i Bujanovca, a da dobije Republiku Srpsku.

„Vi kažete u tome (non pejperu) da će Srbija da prizna nezavisno Kosovo i odrekne se Preševa i Bujanovcu da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi, i ništa od toga nije realno, ni dobro ni potrebno“, rekao je Vučić.

ISTOK