22.7 C
Banja Luka

Dodikov potrčko kritikovao studente – „Sramno je koliko ste neaktivni!“

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir je jednom prilikom pozvao studente da u 2024/25. godini upisuju studije srpskog jezika, ali i istorije.

Kako je naglasio Budimir, studenti trebaju da upisuju nacionalne identitetske discipline, a da će se Srpska potruditi da studenti imaju još bolji status u društvu.

Ova izjava je izazvala lavinu komentara na portalu Srpskainfo.

“I šta da rade kad to završe?! U školi nema časova, da čekaju nečiju penziju?!”, “Miniistreeee, jel to sve što si uradio da bi bilo više studenata? Sramotno je koliko ste neaktivni”, “Akademska zajednica treba da traži ostavku Budimira jer uopšte ne vodi računa o budućnosti univerziteta i o tome šta će kolege raditi za koju godinu, tj. kome će predavati”, samo su neki od komentara ispod objavljenog teksta.

Primjetno je da je svake godine sve manji broj studenata u Srpskoj, a sve veći broj slobodnih mjesta. Zainteresovanost mladih ljudi za fakultet sve je manja, a razlog ove pojave još nije detaljno analiziran.

Ono šta najviše zabrinjava profesore je njihov položaj u visokoškolskom obrazovanju.

I ostaje ono glavno pitanje, šta je ministarstvo uradilo da animira mlade ljude na dalje školovanje. Da li su imali kompanije po školama, objašnjavali u medijima ili na neki drugi način maturantima koji fakultet mogu da upišu, koji smjer i zašto?

O tome da li postoji saradnja i na koji način će pokušati da zadrže studente na fakultetima u Srpskoj, iz Ministarstva prosvjete i kulture još nismo dobili odgovor.

(Srpskainfo) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here