26.7 C
Banja Luka

Dodikova deca, da bi izbegla sankcije, prebacila firme na svoje bližnje

Krajem aprila na adresi Gornji Podgradci bb, Gradiška, osnovano je preduzeće „Zelena jabuka“ čiji direktor i vlasnik je Mirko Dobrić, rođak porodice Dodik. Novoosnovano preduzeće nalazi se na istoj adresi kao i preduzeće „Fruit Eco“,u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, samo što se za razliku od njega ne bavi gajenjem jezgričastog i koštunjavog voća, već gajenjem bobičastog, orašastog i ostalog voća, piše Forbs.

Kako piše Kapital, zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, kao i njegovoj deci, sinu Igoru i kćerki Gorici, i svim njihovim firmama koje vode, računi su ugašeni.

Firme u rukama supruga

Gorica Dodik, poslovanje svojih firmi nastavila je kroz prebacivanje vlasništva na supruga Pavla Ćorovića. Tako se danas u njegovom vlasništvu nalaze firme „Agro voće“kao i „Agro destil“ i „Monte block“. “Agro destil” se bavi proizvodnjom žestokih pića, što je porodični Dodikov biznis. Među kupcima Djedove rakije i Krajiške ljepoticesu i Vlada i Narodna skupština RS.

Prošle godine, piše portal Akta, ovo preduzeće, sa šest zaposlenih, ostvarilo je 1.657.681,00 KM prihoda ili oko 800.000 evra i dobit od 438.648,00 KM ili oko 220.000 evra.

Poslovanje banjalučkog restorana Agape koji je bio u vasništvu Gorice i bratove supruge Ivane Dodik, mesec nakon uvođenja američkih sankcija, rešeno je na način da je na istoj adresi osnovano preduzeće Agape best d.o.o a kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, sin Marka Dobrića. Ovo preduzeće kasnije je promenilo ime, pa se danas zove „Best service“ („Najbolja usluga“). Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju reč ova kompanija je 2023. godine ostvarila dobit od 19.146,00 KM ili oko 10.000 evra.

Prihodi u 2023. godini

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme “Agro Voće” iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463,00 KM ili 326.000 evra i dobit 220.125,00 KM što je oko 110.000 evra.

Podsećamo, krajem prošle godine Vlada SAD-a uvela je sankcije Dodiku i nekoliko drugih zvaničnika iz RS-a, zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i njegovoj deci, čije firme su takođe obuhvaćene sankcijama, zbog čega su im svi računi blokirani.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here