28.7 C
Banja Luka

Dodikova “vin-vin” situacija: Proces protiv predsjednika Srpske sve više liči na rijaliti

Proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika već odavno je prestao biti isključivo pravno pitanje i pretvorio se u političko-medijski spektakl, od koga aktuelni predsjednik Srpske i lider SNSD ima daleko više koristi nego štete.

Ovo za Srpskainfo ocjenjuju analitičari i stručnjaci za politički marketing, komentarišući već tradicionalno okupljanje funkcionera i simpatizera SNSD uoči svakog ročišta koje se pred Sudom BiH održava protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića. Njih dvojica su, podsjećamo, optuženi da su ignorisali odluke Kristijana Šmita, koga institucije Srpske, inače, ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

Naime, otkako je počeo sudski procesprotiv Dodika i Lukića, pred zgradom Suda BiH otpočelo je okupljanje najviših funkcionera SNSD, kao i pristalica te stranke. U posljednje vrijeme, kao znak podrške Dodiku pred tom pravosudnom institucijom počeli su se pojavljivati i predstavnici BORS, zatim lideri pojedinih udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i istaknuti sportisti i druge ličnosti iz javnog života.

“Žrtva na braniku Srpske”

Da li proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv aktuelnog predsjednika Srpske narušava njegov politički rejting ili je, zapravo, suđenje Dodiku zbog nepoštivanja Šmitovih odluka novi “vjetar u leđa” SNSD uoči predstojećih lokalnih izbora, potražili smo mišljenje od dobrih poznavaoca ovdašnjih političkih prilika.

Politički analitičar, Tanja Topić, za Srpskainfo ističe da je teško dati pouzdan odgovor na pitanje kako obični građani reaguju na performans stranačkih funkcionera i pristalica SNSD pred Sudom BiH.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako gledamo po broju građana koji se okupljaju pred sudom, onda ih taj proces ne zanima pretjerano i zaokupljeni su sopstvenim brigama. Međutim, ako slijedimo logiku brojnosti članstva SNSD, a pominje se cifra od oko 200.000 članova, onda se može steći utisak da to mnogobrojno članstvo jednoglasno stoji iza svog stranačkog šefa – kaže Topićeva za Srpskainfo.

S druge strane, ona ističe da se kod dijela građana, što se može vidjeti i kroz komentare na društvenim mrežama, uočava to da im okupljanja funkcionera SNSD pred Sudom BiH smetaju, posebno onih koji se tamo, prema njenim riječima, bahato ponašaju.

– Opet, za dio građana koji su predsjednika Republike Srpske izjednačili s entitetom, Dodik je “žrtva” koja stoji na braniku odbrane nacionalnih interesa – smatra Topićeva.

Politički analitičar i direktor PR agencije “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević, za Srpskainfo ističe da nema ništa čudno u tome da su pristalice, a posebno aktivisti i funkcioneri neke političke stranke na vlasti, “uvijek spremni na akciju” kad njihov stranački vođa procijeni da bi mu oni mogli biti od koristi.

– Kakav to efekat izaziva kod običnih građana Republike Srpske, to zavisi od toga kakav će biti rezultat suđenja. Ovo suđenje jeste jedna vrsta predizborne kampanje Milorada Dodika i on tu testira dokle će zapravo ići Kristijan Šmit i dokle će ići Sud i Tužilaštvo BiH. Paralelno, u epicentru javnosti Republike Srpske, ali i BiH, što je Dodiku vrlo bitno, jeste Dejtonski sporazum i nadležnosti entiteta. Kada sve to saberete, to jeste tema koja izuzetno zanima građane Federacije BiH, a posebno Republike Srpske – kaže Milivojević.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

On, između ostalog, smatra da se lider SNSD nalazi u “vin-vin” situaciji.

Ako Dodik iz ovog suđenja izađe kao žrtva, odnosno bude osuđen na bilo koji način, ili se pak pojavi kao pobjednik tako što će obesmisliti čitav proces i tužilaštvo natjerati da odustane od optužnice, on je u oba slučaja dobitnik. Ne zaboravimo da idu lokalni izbori u oktobru i da je njegova startna pozicija u tom slučaju više nego dobra. Treća opcija je da on bude žrtva, da bude osuđen, a da onda neku od onih svojih alternativa zaista potegne kao izlaz – od posebnog Izbornog zakona za Republiku Srpsku, pa do vraćanja njenih izvornih dejtonskih nadležnosti.  To bi, sasvim sigurno, većina građana Srpske prihvatila kao nešto što on čini za dobrobit Srpske i da je njegova žrtva bila opravdana – ocjenjuje Milivojević.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here