Naslovna Izdvajamo DODIKU REJTING U PADU: Ponizili ga ponovo, A EVO KAKO SE ON...

DODIKU REJTING U PADU: Ponizili ga ponovo, A EVO KAKO SE ON POKUŠAVA SPASITI

0

Da li će Republika Srpska, ipak, odustati od povlačenja iz Oružanih snaga BiH ili će ostati čvrsto pri ranijem stavu da se stavi tačka na zajedničku vojsku i ponovo osnuje vojska RS?

Da bi Srpska mogla odustati od povlačenja iz zajedničke vojske najavio je prije dva dana visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Kristijan Šmit. On tvrdi da su „regionalni čelnici uvjerili lidera SNSD i srpskog člana Predsjedništva, Milorada Dodika, da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku Srpske“.

– Prijetnja ponovnim uspostavljanjem vojske Srpske za sada je oslabila, ali zemlja i regija još uvijek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope – rekao je Šmit za Gardian.

Parlament Srpske

Da bi Srpska mogla odustati iz povlačenja iz OS BiH dao je nakratko naslutiti i sam Dodik, koji je izjavio da je na prekjučerašnjem sastanku s komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem rekao „da je moguće da postoje Oružane snage koje su donesene sporazumom dva entiteta, a kasnije je to utvrđeno na nivou BiH, što govori da je entitet aktivan u tome“.

Dodik je naveo da je predloženo smanjenje Oružanih snaga BiH za pola u sastavu i troškovima.

– Upoznali smo komesara o tome, a on insistira na tome da treba očuvati mir, što je razumno i što je tačno. Mi iz Srpske nismo nikad ni pozivali na neku vrstu rata – naglasio je Dodik.

Iako se iz ove Dodikove izjave može tumačiti da bi Srpska mogla odustati od izlaska iz OS BiH, upitno je da li će se to na kraju i dogoditi.

Naime, Dodik je juče poručio da njemački građanin Kristijan Šmit priča neistine i da neće biti devalvirani napori i pokrenute inicijative iz Republike Srpske, već će se održati posebna sjednica Narodne skupštine o povlačenju prenesenih nadležnosti. Čak je najavio da bi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati predloženo povlačenje saglasnosti Srpske na Oružane snage BiH, mogla biti zakazana između 8. i 10. decembra.

Treba podsjetiti da su u NSRS još prije mjesec dana stigli materijali koji bi trebali biti razmatrani na posebnoj sjednici parlamenta, čiji datum održavanja još nije poznat, a koja će biti posvećena vraćanju ranije prenesenih nadležnosti sa Srpske na BiH.

Među pristiglim materijalima nalazi se i Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Zaključci

U zaključcima koji će biti ponuđeni poslanicima, a koje su potpisali predsjednica Republike, Vlada RS, srpski član Predsjedništva i klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP, doduše, nigdje se ne navodi osnivanje VRS, ali se navodi povlačenje iz OS BiH.

– NSRS povlači saglasnost na Odluku broj 01-511/05 od 30. avgusta 2005. godine i Odluku o davanju ovlašćenja Vladi RS da potpiše Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH sa Vladom Federacije BiH, broj 01-824/05 od 28.12.2005. godine. NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH – navodi se u predloženim zaključcima.

Dodaje se da NSRS zadužuje Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u parlament Srpske zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

– Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH neće se primjenjivati na teritoriji Srpske od dana stupanja na snagu zakona iz oblasti odbrane i bezbjednosti – ističe se u prijedlogu zaključaka.

Omekšana retorika

Politikolog i potpredsjednik novoosnovanog pokreta Demokratski centar, Darko Kuzmanović, kaže za Srpskainfo da je moguće da je Dodik, ipak, odustao od ideje da se Srpska povuče iz OS BiH, jer je svjestan da bi to dovelo do velikih problema u zemlji.

– Sastanci sa regionalnim i stranim liderima sigurno su uticali na to da Dodik omekša retoriku, jer je svjestan da bi povlačenje iz OS prouzrokovalo katastrofalnu političku situaciju u BiH, koja bi vrlo lako mogla iznjedriti i neke sukobe ograničenog kapaciteta – smatra Kuzmanović.

Podsjeća da je i ranije upozoravao da je priča oko prenosa nadležnosti pokrenuta kako bi se podigle političke tenzije u BiH i da bi se prikupili politički poeni.

Naši političari u BiH, kako kaže Kuzmanović, bez obzira na nacionalni predznak i političku partiju iz koje dolaze, nemaju praktično ništa drugo da ponude građanima osim širenja tenzija i potenciranja nekih stvari koje imaju emotivni karakter.

– Treba tražiti osnovni razlog zbog koga je cjelokupna priča oko prenosa nadležnosti i potegnuta. Priča o nezavisnosti Srpske je već odavno izlizana i manje-više već i Dodikovi birači, a naročito birači opozicije, vrlo dobro znaju da od cijele te priče neće biti ništa – ističe Kuzmanović.

Blokada računa

On smatra da se Srpska neće povući ni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ističe da bi u slučaju da se Srpska povuče iz indirektnih poreza izgubila likvidnost i bili bi joj blokirani računi.

– Centralna banka BiH bi suspendovala, odnosno onemogućila bilo kakve finansijske transakcije, bez obzira da li govorimo o fizičkim ili pravnim licima. S druge strane, Srpska ne bi bila u stanju da finansira kredite koje je ranije uzimala i koji već polako dospijevaju na naplatu – upozorava Kuzmanović.

Komentarišući Šmitovu izjavu da su regionalni lideri izvršili pritisak na Dodika, Kuzmanović ističe da je to „inteligentan potez međunarodne zajednice“, jer se loptica prebacuje na Srbiju i Hrvatsku kako bi se stvorila slika da stranci nisu imali nikakvih uticaja na povlačenje odluka lidera SNSD.

– Ukoliko bi se izašlo sa saopštenjem za javnost kojim bi se stranci optužili da su izvršili pritisak i da su te odluke i namjere povučene pod njihovim pritiskom, onda bi se to od strane samog SNSD iskoristilo na način da se i ta stranka i Dodik predstave kao žrtve međunarodne zajednice – zaključio je Kuzmanović za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo.com

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube