Naslovna Najnovije Dodiku vrijeme za hladovinu: Predugo je na Suncu, uhvatila ga hronična sunčanica

Dodiku vrijeme za hladovinu: Predugo je na Suncu, uhvatila ga hronična sunčanica

0

Gubitak predstojećih izbora u Republici Srpskoj znači i Dodikov definitivni odlazak sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća. Predugo je na Suncu, njegova sunčanica je postala hronična, rekao je u intervjuu za „Novu“ Mladen Ivanić, bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Ivanić kaže da već 24 godine živimo u zemlji u kojoj nema apsolutno nikakvog dogovora i stiče se utisak da oni misle da su najjači.

„Vidjećemo na izborima da li je ta taktika ispravna, ali krajnje posledice trpe ljudi. Niko ozbiljan ne želi u zemlju sa takvim liderima da ulaže, tako u BiH nema investicija i zapošljavanja, već samo odlaska ljudi. Dogovoreno ili bez dogovora, tim napadanjem oni sebi daju na značaju kao velikim braniocima nekog naroda i na taj način traže političku podršku. Njima dobro – narodu loše, ali dok narod trpi biće tako“, kaže Ivanić.

Komentarišući uvođeje sankcija Rusiji, Ivanić kaže da je u BiH nemoguće da jedan entitet uvede sankcije, a drugi ne.

„U ovakvom politčkom ambijentu ja ne očekujem mogućnost dogovora po tom ptanju. Učešće Rusije u ekonomiji BiH nije veliko, najviše bi se to odrazilo na Sarajevo zbog gasa, ali Dodik je tu bio biše nego jasan, on sankcije neće uvoditi. Mislim da to prećutno odgovara i drugim partnerima iz Federacije jer im gas dolazi, a oni mogu da kažu „Mi bismo uvodili sankcije, ali Dodik ne da“. Dodiku taj ambijent isto odgovara, tako da se situacija neće menjati, a BiH neće uvodi sankcije Rusiji“, smatra Ivanić.

Na pitanje ima li opozicioni kandidat Jelena Trivić šanse protiv vladajuće partije u Republici Srpskoj, Ivanić je uvjeren da ima iz mnogo razloga.

„SNSD je toliko toga obećao, a ništa nije uradio. U takvim uslovima SNSD nema temu, a uvek su tražili neku veliku nacionalnu temu. Očigledno su se svi zajedno prepali međuanrodnih pritisaka i odustali od toga. Kada je reč o onome na čemu Jelena Trivić insistira, a mislim na borbu protiv korupcije i građenje društva gde su btine insitutcije, SNSD nema šta da kaže. U pitanju je zaokružena politčka ličnost i jedan od najhrabrijih kritičara vlasti, što stvara dobre usove za pobjedu“, kazao je Ivanić.

On je odgovorio i na pitanje šta bi značila pobjeda opozicije za političku budućnost Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

– Kad je političar dugo na Suncu, udari ga sunčanica. Poltičare treba vratiti u hladovinu da vide kako izgleda normalan život, pa možda se nekad i vrate na funkciju. Ne mislim da Dodik ima prostora da se vrati ako ode u hladovinu jer je predugo na Suncu, pa je sunčanica postala hronična. Gubitak ovih izbora znači i definitivni silazak sa vlasti. Ko predugo vlada na način na koji je to radio Dodik, taj se teško vraća.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: