18.7 C
Banja Luka

Dok Dodik kao svoj poslednji spas zove opoziciju, koalicioni partneri gledaju da se izvuku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom je “spustio loptu” i pokušao da uvuče opoziciju u predstavu oko navodnih vraćanja nadležnosti Republike Srpske, ali njegov najveći problem i nije opozicija, nego koalicija – satelit stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Koalicioni partneri su u velikom strahu otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko poslao poziv EU da sankcioniše sve predsjednike stranaka i klubova poslanika koji su učestvovali u Dodikovim predstavama, glasali i potpisali zaključke u NSRS.

– Mogućnost da će im biti zabranjena putovanja u EU i blokirani računi u bankama prestravila je Stevandića (Nenada), Đokića (Petra), Čubrilovića (Nedeljka) i druge do te mjere da su u jednom momentu više nego panično tražili bilo kakav izlaz iz situacije u koju ih je uvukao Dodik – kaže naš izvor blizak rukovodstvu SNSD-a.

Posebno se, prema tom izvoru, zabrinuo predsjedavajući Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, koji je prema našim saznanjima ne samo odbio da zakaže posebnu sjednicu NSRS, nego i poručio da je “bio obmanut”, te da je uvidio da Dodik nema podršku ni Srbije ni Rusije za ovo što radi, te da neće da učestvuje u vođenju Srpske u izolaciju.

Pored straha od sankcija i blokada računa, u koaliciji ali i samom SNSD-u postoji više nego jak otpor Dodikovim potezima, ali ne samo iz straha od sankcija, nego iz straha od sve manjih šansi za politički opstanak nakon narednih izbora.

U SNSD-u su svjesni da je sistem u kolapsu, da će se tražiti odgovornost za mnoge afere, ali i da im je rejting katastrofalan, kao i da je za takav rejtng najodgovorniji upravo Dodik.

Promašaji sa stranačkim botovima, javnim nastupima Dodikove kćerke, alavost Dodikovog sina na budžetska sredstva i tendere, “medijski nastupi” Radovana Kovačevića, Vulićkina buncanja i Đajićevi očigledni problemi sa nedozvoljenim supstancama predstavljaju, kako se tvrdi, samo djelić problema za koje članstvo i funkcioneri SNSD krive Dodika.

Za to vrijeme, Dodik je okrenut jedinom receptu za koji vjeruje da će ponovo uspjeti, a to je uvlačenje opozicije u priču, kako bi još jednom mogao reći da su izdajnici ukoliko ga ne podrže u pokušajima vraćanja svog i stranačkog rejtinga, pod plaštom vraćanja nadležnost Republici Srpskoj.

Problem je to što mu već neko vrijeme ne vjeruju ni najbliži saradnici, kao ni koalicioni partneri, a pogotovo ne građani Republike Srpske, koji su i te kako svjesni kako žive i koji su prioriteti Republike Srpske.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here