Naslovna Republika Srpska Dramatičan pad prihoda za novogodišnje praznike u Republici Srpskoj

Dramatičan pad prihoda za novogodišnje praznike u Republici Srpskoj

0

U kasu ugostitelja, trgovaca i drugih privrednih subjekata koji posluju u sistemu fiskalizacije tokom novogodišnjih praznika slilo se nešto više od 81,2 miliona maraka što je oko 30 odsto manje nego godinu ranije. Stručnjaci ističu da je pazar otanjila besparica domaćeg stanovništva, ali i previsoke cijene robe zbog kojih su turisti manje šopingovali.

Prema podacima Poreske uprave RS, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj tokom 30. i 31. decembara 2023. godine te 1. i 2. januara ove godine, iznosio je 81,224 miliona KM, dok je godinu ranije tokom ta četiri dana pazar premašio 127,187 miliona maraka.

Iz podataka je vidljivo da se tokom praznika nije ni izbliza trošilo nemilice, što je svojstveno za taj dio godine jer prosta matematička računica pokazuje da je promet tanji za čak 45,9 miliona KM.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kaže da su ugostiteljski radnici, bez obzira na ove pokazatelje, zadovoljni ostvarenim rezultatima rada u danima kada je riječ o proslavi Nove godine.

Šta je moglo dovesti do tolikog pada u prometu, za Glas Srpske pojašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

– BiH, a samim tim i Republika Srpska nisu više atraktivne i povoljne sa cijenama kao ranije. Turista i građana iz dijaspore je bilo, ali oni su uglavnom došli u provod. Jeli su i pili po restoranima i kafićima, ali nisu bog zna koliko šopingovali.

Ranijih godina je bilo uobičajeno da gosti koji dođu napune automobile raznim potrepštinama za kuću, kupuju odjeću, obuću, luksuznu robu, ali to je sada izostalo.

To je glavni razlog zašto je nesrazmjer u potrošnji toliki – rekao je Pavlović i dodao da je Hrvatska zabranila unošenje hrane što je ugrozilo i potrošački turizam koji je godinama bio aktivan u BiH.

(BN/Glas Srpske) Foto: CBBiH

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube