23.7 C
Banja Luka

„Drastično poskupljenje goriva u BiH u narednim sedmicama“

Cijene goriva u susjednoj Hrvatskoj oborile su rekorde. Admir Čavalić, profesor i ekonomski analitičar, kazao je kako će doći do poskupljenja goriva i u našoj zemlji.

Čavalić je objasnio direktne i indirektne efekte koji će poskupljenje energenata imati na život građana u BiH, ali i to pod kojim uslovom možemo očekivati da se nivo plata počne prilagođavati ovim promjenama.

Imamo najavljenje poskupljenja plina, a mjesecima unazad privrednici upozoravaju da neće podnijeti enormna poskupljenja struje. Na pitanje šta možemo očekivati, Čavalić pojašnjava kako je od ključne važnosti to koliko će cijene rasti.

“Vjerovatno će se porast cijena energenata na globalnom tžištu reflektovati na Bosnu i Hercegovinu od početka naredne godine. Očekujem u januaru naredne godine da će doći do poskupljenja energije samo za pravna lica, ali suštinsko je pitanje koliko će porasti. Ako bude dvocifrena stopa rasta cijene, vjerovatno je da će brojni privredni subjekti imati problema, što se tiče proizvodnje ali i zaposlenosti”, navodi on.

Kako će poskupljenja energenata uticati na život bh. građana ?

Na pitanje kako će se poskupljenje energenata, koji rastu u cijeloj Evropi odraziti na život građana BiH, koji, ionako nije na zavidnom nivou, navodi da će ono imati direktne i indirektne efekte na živote građana.

“Ako govorimo o opštim energentima, to su nafta i naftni derivati i prirodni plin, ako dođe do njihovog poskupljenja – to je direktni udar na raspolopživi dohodak građana. Znači da će naši građani, koji tradicionalno najviše troše na prehranu, imati izuzetan rast učešća troška energije i ono što posebno zabrinjava je što trošak raste tokom zime. Štaviše, globalno se sada diskutuje o tome koliko će biti jaka zima”, govori Čavalić.

“Indirektno, ako dođe do poskupljenja energije za pravna lica, a vjerovatno hoće, to će vjerovatno usloviti dodatni val poskupljenja na tržištu, a odnosi se na finalne proizvode i finalne usluge. Interesantno je i to da je ova energetska kriza globalno poremetila zeleni plan i agendu – ponovo se aktiviraju elektrane na ugalj – dakle ovo nije kriza samo u BiH, nego u cijelom svijetu, a Evropa naročito ima problema sa zalihom energije”, pojasnio je ekonomski analitičar.

“Očekujem poskupljenje goriva i u Bosni i Hercegovini”

Kada govorimo o rastu cijena goriva, bitno je spomenuti da su u susjednoj Hrvatskoj već oboreni rekordi. Bilježe se najviše cijene goriva u historiji. Na pitanje šta mi možemo očekivati, Čavalić prognozira poskupljenje goriva i u našoj zemlji.

“Očekujem u narednih par sedmica da i kod nas dođe do drastičnog poskupljenja cijena goriva, međutim to sve opet zavisi od svjetskog tržišta. Pratimo zemlje OPEC-a. Nafta i naftni derivati su sada malo pod sferom kontrole, a ono što zabrinjava jesu cijene električne energije i plina, to je ušlo u domen geopolitike i na to malo ko može uticati. Pokazalo se bitnim koja zemlja ima potencijal da isporučuje prirodni plin i koja ga zemlja distribuira. U tom kontekstu je BiH apsolutno izložena kontekstu globalnih dešavanja”, naveo je.

Uslov pod kojim možemo očekivati da se nivo plata prilagodi promjenama

Upitan da li postoje procjene o tome da li se nivo plata prilagođava ovim promjenama, te možemo li očekivati takvo nešto, Čavalić naglašava da možemo, pod jednim uslovom.

“Evo, konkretno u Federaciji BiH, ako se urade izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinose, što bi možda oslobodilo nekih dvije do tri stotine konvertibilinih makraka na neto platu dodatno i tako značajno unaprijedilo život naših građana. Međutim, čovjek mora biti skeptičan razumijevajući da ulazimo u izbornu godinu, gdje nema puno ekonomskih reforma, uglavnom su blokade na svim nivoima. Prosječna plata trenutno je oko hiljadu KM, rekordno visoka, međutim, moramo razumjeti da ona raste zbog masovnih otpuštanja u sferi minimalnih plata za vrijeme pandemije. To je uslovilo rast prosječne plate, ali statistika zavarava. Činjenica je da naši građani imaju generalno nizak standard, zadnje ili predzadnje mjesto u komparaciji sa Evropom”, zaključuje Čavalić.

N1

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here