Naslovna Izdvajamo „Društveni mediji krov sa koga svima upućujemo riječ Božju“

„Društveni mediji krov sa koga svima upućujemo riječ Božju“

Patrijarh srpski Porfirije najavio je da namjerava da unaprijedi misiju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koristeći sve alate koje savremena tehnologija stavlja na raspolaganje, uključujući društvene mreže.

Patrijarh srpski Porfirije najavio je da namjerava da unaprijedi misiju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koristeći sve alate koje savremena tehnologija stavlja na raspolaganje, uključujući društvene mreže.

„Danas su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo reč Božju“, naglasio je patrijarh Porfirije, prenosi SPC.

Patrijarh srpski je na početku Gospojinskog posta uputio blagoslov i poželio da u predstojećih desetak dana, koliko je to moguće, provedu u miru, da u radosti proslave praznik Preobraženja Gospodnjeg, a da molitve za bližnje, za srpski rod i čitav svet upute Presvetoj Bogomajci čija duša u rukama njenog ljubljenog Sina, spasitelja sveta.

Srpski patrijarh se osvrnuo i na veliko interesovanje za stranicu „Patrijarh Porfirije“ koja je sa njegovim blagoslovom i učešćem otvorena na „Instagramu“, navodeći da ga je iskreno obradovalo da je u prvih nekoliko časova tu stranicu počelo da prati više od 10.000 zainteresovanih.

On je napomenuo da se o tome mnoštvo vjernih, zatim novinara i drugih prijatelja, interesovalo preko Informativne službe SPC-a, njegove kancelarije, ali i kod njega lično.

Na interesovanje novinara povodom otvaranja ove stranice, patrijarh Porfirije je podsjetio na ranije saopštenje SPC da je to učinjeno, jer patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vjernih, ali i cjelokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima.

Srpski patrijarh je istakao da ne samo tradicionalni, linearni mediji već i internetski portali i sajtovi po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti zaostaju za društvenim medijima, a da je njegovo mišljenje da je u tom smislu najefikasniji „Instagram“.

On je citirao i riječi Gospoda Hrista koji je apostolima, definišući misiju Crkve u svijetu, rekao „Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovedajte sa krovova!“.

On je dodao da je namjera da vjernima SPC i drugim zainteresovanim u srpskim zemljama i krajevima, ali i širom svijeta, kroz riječi o bilo kojoj važnoj aktuelnoj temi i odgovarajućim ilustracijama, prije svega uputi poruku Jevanđelja, spasonosnu riječ Hristovu, što predstavlja osnovnu ulogu Crkve u svijetu.

(Srna)