Naslovna Najnovije „Duh poštovanja i saradnje“ Patrijarh Porfirije istakao značaj njegovanja dobrog odnosa sa...

„Duh poštovanja i saradnje“ Patrijarh Porfirije istakao značaj njegovanja dobrog odnosa sa papom Franjom

0

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je značaj njegovanja saradnje sa Svetom stolicom i papom Franjom, te izrazio ličnu zahvalnost što Vatikan nije priznao samoproglašeno Kosovo.

Na sastanku koji je održan u Beogradu, u Patrijašriji, patrijarh Porfirije i ambasador Srbije u Vatikanu Simo Avramović saglasili su se da odnos Svete stolice i pape Franje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi karakteriše duh poštovanja i saradnje.

Srpski patrijarh je Avramoviću zahvalio za stručnu pomoć koju je, kao jedan od najistaknutijih srpskih pravnika, Crkvi pružao posljednjih decenija, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh Porfirije se tokom jučerašnjeg dana sastao i sa nerezidencijalnim ambasadorom Jermenije Ašotom Hovakimianijem i ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem.

U razgovoru sa jermenskim ambasadorom patrijarh Porfirije je istakao značaj viševijekovnog srpsko-jermenskog prijateljstva, uz napomenu da između Srba i Jermena postoji duboka saosjećajnost, jer je istorija oba naroda ispisana krstonosnim stradanjima.

Patrijarh je rekao da se moli Gospodu da zavlada mir među narodima na Južnom Kavkazu, dok je ambasador Jermenije naglasio da izuzetno cijeni razumijevanje i poštovanje patrijarha Porfirija prema Jermenima i prema Jermenskoj apostolskoj crkvi, koja trenutno preživljava vrlo težak period.

NJegova svetost je na sastanku sa austrijskim ambasadorom Nikolausom Luterotijem izrazio zahvalnost Austriji za potpuno primjeren odnosu prema duhovnim potrebama pravoslavnih Srba koji žive i rade u toj zemlji.

Patrijarh je izrazio uvjerenje da će sva bitna pitanja i dalje biti rješavana u bliskoj saradnji nadležnih vlasti sa NJegovim preosveštenstvom episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejem.

Sagovornici su istakli zajednički stav o važnosti saradnje SPC sa Rimokatoličkom crkvom u Austriji, a patrijarh je rekao da srpski narod duguje veliku zahvalnost rimokatolicima u Austriji, posebno kardinalu Šenbronu, koji je hrišćansku ljubav prema srpskoj crkvi i narodu pokazao na djelu.

Luteroti je istakao da je patrijarhova dugogodišnja posvećenost izgradnji mira, razumijevanja i povjerenja u regionu poznata, priznata i visoko cijenjena u Austriji.

 

Srpska info

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube