Naslovna Crna Hronika Dukić i Čolić robijaju zbog premlaćivanje novinara

Dukić i Čolić robijaju zbog premlaćivanje novinara

Kostajnica Mladića i djevojku ugušio ugljen monoksid
Foto: Ilustracija

BANJALUKA – Marku Čoliću (34) iz Banjaluke, koji je u oktobru 2019. godine počeo robijati za brutalno premlaćivanje novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (39), prije nekoliko mjeseci se, u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka na Tunjicama, na izdržavanju kazne „pridružio“ i Nedeljko Dukić (30) iz Kneževa.

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je početkom prošle godine osudio Čolića na pet godina zatvora, s tim što je on i prije donošenja drugostepene presude počeo da izdržava kaznu.

„Osuđeni Čolić primljen je na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Banjaluka 11. oktobra 2019. godine, i to prije pravosnažnosti presude, na svoj lični zahtjev“, rečeno je za „Nezavisne novine“ iz Okružnog suda u Banjaluci, uz navođenje Čolićevih inicijala.

Zanimljivo je da presuda Dukiću, izrečena 17. novembra prošle godine, kada je on osuđen na četiri godine zatvora, još nije pravosnažna, pošto je protiv nje Okružno javno tužilaštvo Banjaluka izjavilo žalbu, a u toku je postupak po njoj.

Ipak, Dukić je prije nekoliko mjeseci odlučio da počne izdržavati kaznu, ne čekajući odluku drugostepenog suda.

„Optuženi Dukić nalazi sa na izdržavanju kazne zatvora na koju je osuđen po nepravosnažnoj presudi ovog suda. Naime, optuženi je primljen na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Banjaluka 9. decembra 2020. godine, prije pravosnažnosti presude, i to na svoj lični zahtjev“, kazali su za „Nezavisne“ iz Okružnog suda u Banjaluci, uz navođenje Dukićevih inicijala.

I Dukićev advokat Nebojša Pantić potvrdio je za „Nezavisne“ da Dukićeva presuda nije pravosnažna, ali da je on već otišao na izdržavanje kazne.

Čolić je pravosnažno, a Dukić nepravosnažno osuđen po optužbama da su 26. avgusta 2018. godine, oko 20.40, Kovačevića pretukli ispred zgrade u kojoj živi u banjalučkom naselju Obilićevo.

Oni su ga, kako se navodi, sačekali pred zgradom i brutalno pretukli palicama po glavi i tijelu, u namjeri da ga ubiju.

„Čolić je Kovačeviću prišao s prednje strane i udario ga palicom po glavi, a Dukić mu je prišao s leđa. Zajedno su ga udarali neko vrijeme, a od udaraca Kovačević je pao na zemlju i dok je ležao, Dukić i Čolić su nastavili da ga tuku“, navodi se u optužnici po kojoj su osuđeni.

Kovačević, koji je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga te više lakših povreda glave, više puta je naglašavao da se mora saznati ko stoji iza napada na njega, odnosno ko su nalogodavci.

 

N.N.