Naslovna Najnovije Dvostruki aršini vlasti Srpske za Teslić i Banjaluku

Dvostruki aršini vlasti Srpske za Teslić i Banjaluku

Postoje li dvostruki aršini kada je u pitanju rušenje nelegalno sagrađenih objekata u Republici Srpskoj. Uz asistenciju policije po nalogu Republičke upravne inspekcije u Tesliću je srušena nelegalno sagrađena daščara dok u  Banjaluci I pored rješenja gradske inspekcije Republičke vlasti odgađaju rušenje nelegalnog dijela kafića Кajak.

Dvostruki aršini u gotovo istim predmetima. U slučaju daščare koju su sagradili mladi u naselju Brijestovi u opštini Teslić, Republička upravna inspekcije je naredila lokalnoj vlasti da reaguje i uz asistenciju policije sruši nelegalno sagrađen objekat na opštinskoj zemlji. U Banjaluci republička vlast pokušava da spriječi ili odgodi rušenje nelegalnog dijela kafića „Kajak“.

Nalaže se urbanističko-građevinskom inspektoru opštinske uprave Teslić da otkloni nepravilnosti utvrđene zapisnikom o izvršenom posrednom inspekcijskom pregledu odnosno u upravnom predmetu preduzme upravne radnje u cilju izvršenja rješenja, piše u rješenju Upravne inspekcije Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je jasno da je objekat u Tesliću koji je srušen napravljen nelegalno i da su se pojedinci žalili da im taj objekat smeta. Pojašnjava ipak da je lokalna vlast pokušavala da nađe kompromisno rješenje bez rušenja jer su objekat sagradili mladi iz tog naselja kako bi imali gdje da se druže. Republička upravna inspekcija naredila je rušenje objekta, objašnjava načelnik Teslića.

S druge strane, u Banjaluci, gradonačelnik Draško Stanivuković tvrdi da Vlada odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje traže način, u saradnji sa porodicom Radišić koja je vlasnik „Кajaka“, da odgode primjenu namjeni gradskog zemljišta na kojem se nelegalno nalazi dio kafića „Кajak“.

Stanivuković navodi da očekuje da će postupak u ministarstvu po žalbi porodice Radišić biti okončan u maju, a da u junu bude sproveden postupak rušenja.

(BN)