Naslovna Izdvajamo „Elektroprivreda RS“ dala milionski posao malo poznatoj firmi iz Banjaluke

„Elektroprivreda RS“ dala milionski posao malo poznatoj firmi iz Banjaluke

0

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) dala je malo poznatoj firmi „Grudis“ iz Banjaluke da reklamira na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama, a za to će joj platiti 7,6 miliona maraka.

Ovaj natječaj zbog kojeg se digla velika prašina u javnosti okončan je prije nekoliko dana. „Grudis“ je bio jedan od dva ponuđača koji su poslali ponudu, a koja je na kraju prihvaćena kao najpovoljnija.

Vlasnik i direktor poduzeća je Dejan Grujičić, koji je kako saznajemo ranije bio zaposlen na Alternativnoj televiziji, a zatim otišao u poduzetničke vode.

Također, u okviru „Samita energetike Trebinje“, a gdje je ERS jedan od organizatora, radio je brojna grafička rješenja.

Ovo je prvi veliki posao ove firme u Republici Srpskoj, njenim preduzećima i institucijama.

Njihov do sada najvrijedniji ugovor iznosio je nešto više od sedam tisuća maraka, a vezan je za snimanje mjesta Porečkoj upravi Republike Srpske.

Prihodi „Grudisa“ prilično su skromni kada se uzme u obzir obim posla koji im je povjeren.

Tako im je promet u prošloj godini bio blizu 720.000 KM, a dobit od 65.124 KM ostvarena sa tri radnika.

Ranijih godina, rezultati su bili dosta skromniji. Prihodi su u prosjeku bili oko 170.000 maraka, a profit oko 15.000 KM.

Bez obzira na to, vlasnik i direktor poduzeća kaže da je spreman da iznese ovaj posao. On kaže da u firmi trenutno radi osam radnika koji će biti angažirani u skladu sa potrebama projekta.

„Preduzeće „Grudis“ posjeduje sve potrebne tehničke i organizacijske kapacitete za iznošenje projekta, koji je dokazan i kroz tenderski postupak“, rekao je Dejan Grujičić za CAPITAL.

Inače, natječajnom dokumentacijom predviđeno je da ugovor između dvije strane traje godinu dana.

Osnovni projektni zadatak je da se „poboljša vidljivost brenda i unaprijedi kvaliteta poslovanja“ ovog monopolističkog poduzeća.

Zbog toga je potrebno napraviti analizu dosadašnjih reklamnih aktivnosti, ali i napraviti pregled uspješnih primjera iz regije, te daju preporuke za unapređenje.

Zadatak „Grudisa“ biće i razvoj web platforme preko koje će se oni koji traže novac za reklamiranje prijavljivati.

„Očekuje se da se na godišnjem nivou pristigne između 1.000 i 3.000 ovakvih prijava na različite načine, te da se svi zahtjevi pregledaju, sortiraju, arhiviraju i potpuni da se dostavljaju komisiji MH ERS-a, s unaprijed dogovorenim terminima za evaluaciju i odlučivanje. Potrebno je osigurati i telefonsku podršku svim zainteresiranim i dodatno ih informirati o nejasnoćama u pogledu slanja zahtjeva za reklamiranje. Za sve prijave koje će komisija odlučiti kao prihvatljive ili neprihvatljive, potrebno je informirati prijavljeni subjekt o ishodu odluke“, stajalo je u natječajnoj dokumentaciji.

Pored toga što će se preko ove tvrtke ERS dijeliti novac za reklamu, pobjednik tendera će se snimati i fotografirati, pisati PR tekstove, te voditi kampanju na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da je tenderom ERS prvobitno tražio da ponuditelj ima promet od dva milijuna KM, ali je taj uvjet, nakon žalbi kojih u ovom postupku nije bilo manje, očito promijenjen s obzirom na to da tvrtka koja je izabrana nema približno toliko prometa.

( kapital )

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube