15.7 C
Banja Luka

Elektroprivreda se ni po koju cijenu ne smije prodati

Vijesti o dugovima u Republici Srpskoj skoro su svakodnevna pojava. Ovoga puta “Elektroprivreda Republike Srpske” zadužila se za novih 30 milijuna maraka. O kakvom kreditu je riječ i da li rukovodstvo poduzeća gubi konce u poslovanju?

Trend zaduženja nije zaobišao ni najvećeg privrednog giganta u Republici Srpskoj “Elektroprivredu”. Novi, takozvani “overdraf” kredit u iznosu od 30 milijuna maraka unosi sumnju u dobro poslovanje ovog poduzeća. Riječ je o vidu dozvoljenog minusa koji Elektroprivreda može povlačiti po potrebi, kaže ekonomista i narodna zastupnica Mirjana Orašanin.

Ona smatra da nam to govori da se radi o ugroženoj likvidnosti poduzeća bez obzira na to što su se i cijene električne energije pokupile u ovoj godini.

Rukovodstvo ERS-a će na ovaj zajam platiti kamatu od skoro milijun maraka.

– Nejasno je čemu zaduženje ako je prošle godine ostvarena dobit od 49 milijuna maraka? Po toj računici ne bi trebalo da fali novac za projekte. Valjda bi bilo logičnije da ih financiramo iz dobiti, a ne da plaćamo kamate koje danas nisu nimalo jeftine, navodi šef poslaničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

On je izrazio sumnju u dobit od 49 milijuna KM koju je rukovodstvo ERS-a prezentiralo u prošloj godini.

“Djeluje da te nema dobiti, da se može vrlo lako desiti da je ona isfrizirana i da sa tih 30 milijuna Elektroprivreda pokriva svoje loše poslovanje u prošloj godini.”

Dug služi za krpljenje tekućih obaveza, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

“Elektroprivreda Republike Srpske nalazi se pred bankrotom. Luka Petrović nije uspio isplatiti ni jednu osnovnu obavezu koju ima prema zaposlenima, stalno kasne i regres i plate, navodi Vukanović”.

Dok se plate isplaćuju iz kredita, novac ima za donacije. Tako je dva miliona maraka ERS izdvojio za projekat „Srpska open“.

Neki bi rekli neracionalno trošenje, a neracionalna je i raspodjela fotelja u RiTE Ugljevik, dodaje Orašanin.

“Kod Elektroprivrede bih posebno navela loše poslovanje RiTE Ugljevik. Veliki broj zaposlenih radnika skoro je duplo više od onoga što predviđa sistematizaciju radnih mjesta, značajan broj radnika nema ni stolicu, ni radni sto, ni računar, mnogi ne dolaze na posao, a primaju platu.”

Za sve to treba naći rješenje, ali ne u restrukturiranju javnih poduzeća, čemu teže vlasti, jer se time stvara realna pretoposatvka za privatizaciju elektrosustava, upozoravaju ekonomisti.

“Ukoliko dođe do prodaje Elektroprivrede RS da li parcijalno ili u cjelini, čekaju nas teški dani. Cijene električne energije brzo će rasti, jer država nema nikakvu kontrolu cijena privatnih poslodavaca i kapitalista bez obzira ko kupi Elektroprivredu RS.

Elektroprivreda se ni po koju cijenu ne smije prodati, dodaje Radonjić. Međutim česta zaduženja i najave rukovodstva ERS-a o prodaji dijela poduzeća Mađarima, unose bojazan da se ide u tom pravcu.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here