Naslovna Izdvajamo Embargo na rusku naftu i gas papreno bi koštao narod u Evropi

Embargo na rusku naftu i gas papreno bi koštao narod u Evropi

0

Pre ili kasnije, EU će morati da uvede sankcije na ruski gas i naftu.

To je poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pred evroposlanicima na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Ovo Mišelovo „pre ili kasnije“ tumači se kao slabost članica koje su previše zavisne od ruskih energenata.

Većina u tome vidi nemoć Evropljana, drugi, malobrojniji, ipak govore o tome da je pređena „magična linija“, zadiranjem sankcijama u sektor energetike, makar se radilo samo o uglju.

Zvaničnici EU su u sredu većali o novom paketu sankcija protiv Moskve, a konsenzus je, kada je reč o energentima, pronađen u uglju.

Jer, masovnije sankcionisanje ruske nafte, a naročito gasa, smatra se „pucnjem u sopstvenu nogu“.

Prema nekim proračunima, ovakav potez papreno bi koštao svakog žitelja EU.

U Francuskoj, koja uvozi samo 17 odsto ruskog gasa i 13 odsto nafte, ovaj energetski ceh po stanovniku bi iznosio između 70 i 105 evra.

Ali, u Nemačkoj, koja 55 odsto zavisi od gasa i 34 odsto od nafte koje isporučuje Moskva, svaki stanovnik Nemačke imao bi dodatni godišnji trošak od 100 do čak 900 evra, zavisno od stepena sankcionisanja gasa i nafte, pišu Novosti.

Neke države EU, poput Francuske, Italije i Španije, ovu meru bi platile sa 0,15 do 0,20 odsto smanjenja BDP, ali neke koje mnogo zavise od ruskih energenata, poput Češke, Slovačke, Bugarske, Litvanije ili Finske, čak sa pet odsto.

U Briselu, i evropskim prestonicama, takođe, postoji veliki strah od toga da Rusija, ljuta zbog sve jačih sankcija, sama u potpunosti ne zavrne slavinu za gas, makar i nakratko, što bi bilo pogubno za mnoge evropske privrede.

Danas su na dnevnom redu bile i predložene sankcije u domenu logistike, banaka, ulaska ruskih brodova u luke EU i izvoza tehnologije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u sredu, tokom video-obraćanja irskom parlamentu, da ne može da toleriše bilo kakvu neodlučnost zapadnih država o uvođenju novih sankcija „posle svega što su ruske snage uradile“.

Zelenski je pozvao Irsku da ubedi svoje partnere u EU da uvedu oštrije sankcije Rusiji.

Zelenski je rekao da su ruske rakete tokom noći pogodile ukrajinsku civilnu infrastrukturu i optužio Moskvu da provocira prehrambenu krizu koristeći glad kao „oružje“.

(B92)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube