Naslovna Najnovije Erdogan je veliki državnik i ja sam mu zahvalan

Erdogan je veliki državnik i ja sam mu zahvalan

0

Dodik je rekao kako je „Erdogan veliki državnik jedne velike države“, te istakao kako ima stav u kojem „on u ovakvoj situaciji u BiH ne pristupa selektivno podržavajući samo Bošnjake“.

“Mi razumijemo da u krajnjoj instanci uvijek možemo očekivati više simpatije na toj strani, ali zvanični iskazani stavovi idu za tim da se razumije situacija drugih konstitutivnih naroda i entiteta, te da je potrebno očuvati dijalog tri konstitutivna naroda u BiH, što korespondira s politkama koje mi zastupamo”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja u vezi polemike zašto su baš on, Dragan Čović i Bakir Izetbegović “predstavnici naroda” na tim sastancima, kazao je kako oni čine većinu u vlasti u BiH.

“Dobili smo izbore i mi smo ljudi koji možemo doprinijeti određenim odlukama i u tom pogledu treba gledati”, rekao je Dodik.

“Izetbegović jedini protiv”

A zašto se još nisu sastali, Dodik kaže kako misli da postoji strah od toga šta će Amerikanci reći.

“Zahvalan sam Erdoganu, Vučiću i Milanoviću. Znam da Čović prihvata, jedini koji je odbio dogovor u tom formatu je Bakir Izetbegović. Kako će reagovati ne želim da špekulišem, ali spreman sam za razgovor u bilo kojem formatu. Ja se za razliku od njih ne bojim da sjednem s Erdoganom ni s Amerikancima, ali pošto su mi uveli sankcije, ne znam kako će se oni sastajati sa mnom”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je ovo politički dijalog, a da je uvijek protiv miješanja stranaca u donošenje odluka u BiH.

Naveo je i to kako je pokuša ranije biti inicijator ovih sastanaka, ali su to “zloupotrijebili”.

“Spreman sam otići na razgovor bez obzira ko ga zakazao”, rekao je Dodik i poručio da sa “Šmitom neće razgovarati”.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: