Naslovna Izdvajamo ERS daje tri miliona KM savjetnicima za reorganizaciju proizvodnih preduzeća

ERS daje tri miliona KM savjetnicima za reorganizaciju proizvodnih preduzeća

0

“Elektroprivreda RS” izdvaja 2,9 miliona KM za izradu i sprovođenje programa reorganizacije proizvodnih preduzeća, koji rade u okviru ovog holdinga. Upravo ta suma je problematična jer ukazuje na to da se otvaraju vrata inostranim konsultantima, koji ne poznaju lokalne prilike, a biće zaduženi za reorganizaciju jednog od najunosnijih sektora u Srpskoj, upozoravaju upućeni u ovu temu.

U pitanju je nastavak procesa reorganizacije „Elektroprivrede RS“, koji je započeo prije nekoliko godina i koji je u prvoj etapi obuhvatio distributivna preduzeća.

Sada slijedi reorganizacija proizvodnih preduzeća, tri hidroelektrane i dvije termoelektrane koje su u sastavu ERS.

Kako bi se taj proces pokrenuo “Elektroprivreda RS” je raspisala tender za nabavku konsultantskih usluga za izradu i sprovođenje programa reorganizacije segmenta proizvodnje električne energije i proizvodnje uglja u sistemu MH ERS-a.

Traži se iskustvo u pružanju konsultantskih usluga u jugositočnoj Evropi

Zainteresovani konsultanti prijave mogu predati do kraja ove godine, a vrijednost ugovora je 2,5 miliona maraka bez PDV.

Od ponuđača se, između ostalog, traži dokaz da su u prethodne tri godine uspješno realizovali projekte koji se odnose na modelovanje investicija u elektroenergetskom sektoru u restrukturiranju elektroenergetskih ili komunalnih kompanija u BiH i poznavanje zakonodavnog okvira i analize poslovanja proizvodnih elektroenergetskih preduzeća sa termo ili hidro proizvodnim portfeljem.

Zbirna vrijednost tih projekata ne smije biti manja od dva miliona maraka bez PDV-a.

“Odabrani konsultant treba da zapošljava ili da ima na raspolaganju devet radnika određenih obrazovnih profila”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Tačnije, da bi dobila ovaj posao firma mora imati voditelja projekta, diplomiranog ekonomistu ili inženjera elektrotehnike sa više od deset godina iskustva u pružanju konsultantskih usluga u jugositočnoj Evropi i sa minimalno 20 projekata u oblasti energetike.

Takođe, mora imati minimalno jednog stručnjaka za restrukturiranje, sa najmanje 10 godina iskustva od čega minimalno dvije godine iskustva na izvršnim/menadžerskim pozicijama u javnim elektroenergetskim kompanijama u jugoistočnoj Evropi.

Od njega se traži i iskustvo u vođenju i restrukturiranju javne elektroenergetske kompanije sa proizvodnim portfeljem koji je uključivao termoelektrane na ugalj i hidroelektrane.

Konsultanti će biti angažovani na godinu dana

Izabrana firma mora imati i minimalno tri stručnjaka za rudarstvo, investicije i eksploataciju, zatim po jedan stručnjak za modelovanje elektroenergetskog sektora, dva stručnjaka za energetiku i restrukturiranje te jedan stručnjak za rudarstvo, procese i efikasnost.

Svi oni moraju poznavati jedan od tri zvanična jezika u BiH.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da odabrani izvođač ima rok od jedne godine da obavi posao za koji je angažovan i da sa poslom treba započeti sedam dana od dana potpisa ugovora.

“U slučaju kašnjenja u vršenju usluga do kojih bi došlo krivicom odabranog ponuđača, on će platiti kaznu od jedan odsto naručenih usluga, za svaki dan kašnjenja do urednog završetka usluga, sa tim da ukupan iznos ugovorne kazne ne može preći 10 odsto vrijednosti ugovora”, precizirano je u tenderskoj dokumnetaciji.

Otvaraju se vrata stranim konsultantima

Ekonomista Damir Miljević kaže da je interesantno da “Elektroprivreda RS”, kao najveće i najznačajnije preduzeće u RS nije u stanju sama da izvede program reorganizacije već treba da angažuje konsultante.

“S obziroma iznos novca koji je u tenderu to će očito biti inostrani konsultanti. Očigledno idu na to da nema domaćeg znanja za takav proces, što možda jeste, a možda i nije tačno. Ja sam uvijek skeptičan kada neko sleti u neku zemlju pa daje rješenja. U pitanju su ljudi koji ne znaju situaciju, ali dođu i prepišu tuđe neke recepte i primjene to ovdje”, rekao je Miljević.

Podsjećamo, reorganizacija ERS koja predviđa razdvajanje proizvodnih od distributivnih preduzeća i smanjenje broja radnika pokrenuta je 2019. godine, a prvo se išlo na reorganizaciju distributivnih preduzeća.

CAPITAL je ranije pisao da je odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina, koštao ERS 31 milion maraka, ali da to nije konačan iznos jer slijedi reorganizacija proizvodnih preduzeća i novo smanjenje broja zaposlenih.

(Capital/ foto: RiTE Gacko)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: