Naslovna Izdvajamo ERS“ izigrala privrednike: Novi računi za struju znatno veći

ERS“ izigrala privrednike: Novi računi za struju znatno veći

0

Privrednici u Srpskoj traže hitnu reakciju nadležnih jer su, tvrde, izigrani prilikom dogovora o otkupu električne energije za ovu godinu. Iz poslovne zajednice poručuju da su sve strane usaglasile nove cijene struje, ali da je prekršeno obećanje da na računima mrežarina neće biti veća od deset odsto.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nije ispoštovan dogovor između poslodavaca i “Elektroprivrede RS”.

– Dogovoreno je da bude povećana cijena struje sa 40 na 65 eura, odnosno sa 50 na 65 eura po megavatu. Međutim, regulator je podigao mrežarinu za 35 odsto, iako tako nije dogovoreno. To nije korektno i zbog toga tražimo od Vlade i “Elektroprivrede” da ispoštuju dogovor – rekao je “Glasu Srpske” Trivić.

Naglasio je da je mrežarina neopravdano povećana. 

– Mi smo se složili s tim da mrežarina bude povećana do deset odsto zbog rasta troškova i plaća u distributivnim poduzećima. Međutim, oni su nakon toga povećali mrežarinu u enormno visokom procentu, što je neprihvatljivo jer je značajan pad cijena struje u inozemstvu.

Pored toga, najveći dio europske privrede prima subvencije od države da bi održao konkurentnost, a mi dolazimo u situaciju da “Elektroprivreda” neograničeno planira dizati cijene struje – poručio je Trivić.

Naglasio je da će o svemu danas razgovarati s predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva RS, “Elektroprivrede” i Regulatorne komisije za energetiku (RERS).

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da su prvi korigovani računi za struju privrednicima stigli i da su oni znatno viši u odnosu na kraj prošle godine.

– Računi su znatno viši, pogotovo za ono poduzeće koje je u prošloj godini imalo dvogodišnje ugovore i cijenu od 40 eura po megavatu. Cijena energije otišla je na 65 eura, što je za 44 posto više. Mrežarina je povećana, ali nije isto kod svih privrednika, odnosno ona ovisi o potrošnji struje.

Pri određivanju iznosa mrežarine u obzir su uzeti inputi dobiveni od distributivnih poduzeća i naš stav je da mnogi od njih imaju viška radnika te velike gubitke, tako da je loše poslovanje sa tih adresa prevaljeno na leđa ostatka privrede – rekao je “Glasu” Ćorić.

Naglasio je da upravo o tome hoće da razgovaraju s nadležnima kako bi utvrdili koji su to elementi doveli do ogromnog poskupljenja mrežarine.

– Distributivna poduzeća trebaju se ponašati racionalnije i ne treba ostatak privrede da ispašta zbog njihove politike poslovanja i gubitaka – poručio je Ćorić.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić juče nije odgovarao na naše pozive, a nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa rukovodstvom “Elektroprivrede”.

( Glas Srpske ) Foto:Arhiv/BN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: