Naslovna Najnovije EU odobrila prvu vakcinu protiv kovid-19

EU odobrila prvu vakcinu protiv kovid-19

0

BRISEL – Evropska komisija izdala je večeras odobrenje za stavljanje u promet vakcine koju su razvile kompanije Biontech“ i Pfizer, čineći je prvom vakcinom protiv kovid-19 odobrenom u EU.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je ovim „otvoreno novo poglavlje“ u borbi protiv pandemije i da će vakcine biti na raspolagnaju svim zemljama članicam EU u isto vrijeme, uz iste uslove.

„Prve isporuke vakcina krenuće iz postrojenja Pfizera’ ovde u Belgiji u narednih nekoliko dana. Zajedno smo u ovome, a vakcinacija može početi istovremeno tokom EU dana vakcinacije od 27. od 29. decembra“, izjavila je fon der Lajen u obraćanju iz Brisela.

Odobrenje Evropske komisije dolazi nakon pozitivne naučne preporuke zasnovane na temeljnoj procjeni bezbjednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lijekove, ali i nakon podrške svih država članica.

U Briselu navode da je u pitanju prva vakcina protiv kovid-19, a da će i druge biti „brzo odobrene“ ukoliko se pokažu bezbjedne i efikasne.

Evropska agencija za lijekove bi 6. januara trebalo da da svoje mišljenje o vakcini američke farmaceutske kompanije Moderna.

Fon der Lajen je podsjetila da pored nabavki vakcina za Evropljanje, EU kroz mehanizam Kovaks i donacije od preko 800 miliona evra, radi na obezbjeđivanju vakcina za zemlje sa malim i srednjim prihodima širom svijeta.

(Tanjug)