Naslovna Najnovije EUFOR: U slučaju potrebe spremni smo povući vojne snage iz Evrope u...

EUFOR: U slučaju potrebe spremni smo povući vojne snage iz Evrope u BiH

EUFOR i tenk

Reagujući na sve učestalije tenzije u BiH i priču oko mogućih problema iz EUFORA su bili jasni, direktni i nedvosmisleni.

U reakciji se kaže:

„EUFOR je dio sveobuhvatne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu. EUFOR je također nadležan i za implementaciju vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji Aneks 4 (Ustav BiH) postavlja temelje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.“

U ovom trenutku u EUFOR-ovoj Operaciji Althea ne povećava se broj vojnika. EUFOR u BiH ima vojnike iz ukupno 19 zemalja, uključujući države članice EU i države koje učestvuju sa svojim snagama, a nisu članice EU.

„Rezervne snage stacionirane izvan zemlje, odnosno u Evropi, mogu biti pozvane da u kratkom roku upute svoje snage kako bi pojačale EUFOR u slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju. Na ovaj način EUFOR može brzo intervenirati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ako za tim bude potrebe“, naveli su iz EUFOR-a.

(NAP)